Annons

Efter CL-kaoset – Chelsea fick Lille igen

Regerande mästarlaget Chelsea fick drömlotten Lille två gånger om i Europeiska fotbollsförbundet Uefas kaosartade Champions League-lottning.
Fotboll • Publicerad 13 december 2021
Chelseas Champions League-vinnande tränare Thomas Tuchel fick Lille som åttondelsfinallott två gånger om. Arkivbild.
Chelseas Champions League-vinnande tränare Thomas Tuchel fick Lille som åttondelsfinallott två gånger om. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Det var osedvanligt dramatiskt när de 16 kvarvarande lagen i herrarnas Champions League skulle lottas in i 8 åttondelsfinalmatcher. Efter att Europeiska fotbollsförbundet Uefa strulat till lottningen vid lunchtid blev det en ny lottning klockan 15.

– Jag ber om ursäkt över faktumet att vi behöver ses igen, sade Uefas vice generalsekreterare Giorgio Marchetti före omlottningen.

Annons

Den slutade i att ett av dubbelmötena från lunchdragningen blev ett faktum även under eftermiddagen.

Chelsea, tvåa i grupp H fick återigen, i alla fall på pappret, en drömlottning i det franska laget Lille, etta i grupp G. Paris Saint-Germain, som först lottades mot Manchester United, fick kanske ännu svårare motstånd i form av Real Madrid.

Åttondelsfinalerna inleds i februari och grupptvåorna börjar på hemmaplan.

Många vändor

Varför lottades då åttondelsfinalmötena om? Uefa har inte förklarat i detalj vad som först gick snett men för den som följde direktsändningen tidigare under dagen var det tydligt att det först blev fel när den andra åttondelsfinalen skulle lottas.

Då drogs först spanska Villarreal, tvåa i grupp F, och sedan Manchester United, etta i samma grupp. Ett möte som inte var tillåtet då lag som mött varandra tidigare under CL-säsongen inte kan mötas i åttondelsfinal. Därefter drogs Manchester City i stället som motståndare och lottningen fortsatte enligt plan.

"Tekniskt fel"

Efter att den första sändningen avslutats uppmärksammade ESPN-journalisten Alex Shaw att Uniteds lott inte lagts tillbaka i potten när Atlético Madrid skulle få sin åttondelsfinalmotståndare. Därefter krävde den spanska storklubben en förklaring från Uefa. I stället kom Europeiska fotbollsförbundet med följande uttalande på Twitter:

"Efter tekniskt fel med programvaran från en extern tjänsteleverantör som instruerar representanterna om vilka lag som kan lottas mot varandra inträffade ett väsentligt fel", skriver Uefa och fortsätter:

"Konsekvensen blir att lottningen ogiltigförklaras och kommer att göras om helt klockan 15."

Fakta: Nya CL-lottningen

Salzburg–Bayern München

Sporting–Manchester City

Benfica–Ajax

Chelsea–Lille

Atlético Madrid–Manchester United

Villarreal–Juventus

Inter–Liverpool

Paris Saint-Germain–Real Madrid

De första åttondelsfinalmötena spelas 15–16 och 22–23 februari, returerna avgörs 8–9 och 15–16 mars. Grupptvåorna inleder på hemmaplan. Finalen spelas i S:t Petersburg den 28 maj.

Fakta: Nya CL-lottningen

Här är Europeiska fotbollsförbundets åttondelsfinallottning i Champions League som senare ogiltigförklarades på grund av tekniska problem.

Benfica–Real Madrid

Villarreal–Manchester City

Atlético Madrid–Bayern München

Salzburg–Liverpool

Inter–Ajax

Sporting–Juventus

Chelsea–Lille

Paris Saint-Germain–Manchester United

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons