Annons

Sundling gör comeback med ortos: "Inte hundra"

En månad efter fallet i Sverigepremiären i Gällivare är Jonna Sundling redo för comeback i Dresdens världscupsprint – med en ortos över den skadade vänstertummen.
Skidor • Publicerad 17 december 2021
Jonna Sundling skadade vänster tumme i Gällivare. Arkivbild.
Jonna Sundling skadade vänster tumme i Gällivare. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 19 november föll Jonna Sundling i den ena kvartsfinalen av sprinttävlingen i fri stil i längdskidornas Sverigepremiär i Gällivare. 26-åringens vänstertumme tog mest stryk i fallet och även om ingen fraktur konstaterades gipsades handen.

– En ren halkolycka. Jag hinner inte tänka någonting. Tur i oturen att det blev den skadan, annars hade jag inte suttit här i dag, säger Jonna Sundling om fallet på en digital presskonferens under fredagen.

Annons

Efter några veckors träning med endast en stav har Sundling, som i februari tog VM-guld både i individuell sprint och sprintstafett i Oberstdorf, den senaste tiden kunnat träna för fullt.

– Just nu har jag en ortos som täcker en ganska stor del av handen. Det (skyddet) är ganska nätt, det funkar bra. Jag har kört med det sedan förra helgen.

På lördagen gör hon både comeback efter skadan och sin första världscuptävling för säsongen i Dresdens sprinttävling i fri stil.

Comebacken kommer tidigare än vad den första skadeprognosen sade då hon inte behövde ha gips i fyra veckor. Hon säger att tummen inte är helt hundra än, men att hon känner sig pigg i kroppen och trygg i sin åkning.

"Lite läskigt"

– Jag trodde inte att jag skulle vara på plats i Dresden i dag. Jag trodde att jag skulle vara på tävlingspremiär i januari, säger Sundling och fortsätter:

– Jag har kunnat träna med två stavar sedan i onsdags. Det var lite läskigt i början. Nu är det inga problem alls.

Under tiden som den regerande världsmästaren varit borta har Maja Dahlqvist, som utgjorde den andra delen av VM-guldlaget i sprintstafett tidigare i år, imponerat stort.

– Jag är inte förvånad, hon är väldigt stark och snabb, säger Sundling

Dahlqvist tycker att det är roligt att lagkamraten och konkurrenten är tillbaka.

– Det är kul för laget och kul för tävlingarna, säger 27-åringen.

Dahlqvists fjärde raka?

Annons

Dahlqvist har hittills vunnit säsongens samtliga tre världscupsprintar, en i klassisk stil och två i fri stil, och hoppas fortsätta sin segersvit.

– Jag ska göra det jag kan för att åka fort i morgon.

Sundling har inga resultatkrav på sig i comebacken, men hon hoppas på att göra bra ifrån sig direkt.

– Det viktigaste för mig nu är att jag kommer in i tävlingssammanhang igen. Sedan vill jag så klart prestera.

Både damerna och herrarna kör individuell sprint på lördagen och sprintstafett på söndagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons