Annons

Sundlings Fis-kritik: "Lite sent, kan jag tycka"

Världscuptävlingarna i Norge präglas som mycket annat av kriget i Ukraina, och därför stoppas exempelvis ryska och belarusiska åkare.
Skidor • Publicerad 3 mars 2022
Jonna Sundling efter tremilen i OS i Peking. Arkivbild.
Jonna Sundling efter tremilen i OS i Peking. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt som Ukraina försöker värja sig från en rysk invasion förbereder sig de svenska längdåkarna för mer världsliga ting. I dag går världscupen vidare med sprint i norska Drammen, och den olympiska guldmedaljören Jonna Sundling är ute efter sin andra raka seger i disciplinen.

– Det är inte roligt det som händer, det är otroligt hemskt och alla tankar går verkligen till Ukraina och folket där. Det känns som att jag just nu ändå kan hålla fokus, men det är klart att man tänker på det, säger Sundling.

Annons

Kriget i Ukraina gör sig påmint på flera sätt under tävlingarna. Efter många om och men, och en hel del påtryckningar från det norska skidförbundet, bestämde sig Internationella skidförbundet (Fis) till slut för att inte låta några ryska och belarusiska idrottare delta.

– Det var såklart ett bra beslut från Fis. Men lite sent, kan jag väl tycka. Det är fruktansvärt det som händer, säger Sundling.

"Fint att ta ställning"

Utöver det kommer de norska arrangörerna att visa sitt stöd till det ukrainska folket i samband med loppen. Alla aktiva ska bära Ukrainas flagga både över och under sina startnummer, flera reklamskyltar utmed banan ska färgas i gult och blått och åskådarna uppmanas att klä sig i de ukrainska färgerna. Vid ingången till arenan kommer man dessutom att dela ut flaggor till publiken.

– Jag tycker att det är väldigt fint att man tar ställning och gör så, säger Sundling.

Jonna Sundling missade inledningen av säsongen på grund av skada, men gjorde succé under OS i Peking där hon tog guld i sprint, silver i sprintstafett och brons i stafett. I den första världscuptävlingen efter spelen, i finländska Lahtis förra helgen, fortsatte hon i samma spår när hon vann sprinten.

– Det var otroligt kul att tävla i helgen när kroppen svarade så bra. Jag tänker köra på så länge det känns bra, och nu är det ju inte så mycket kvar av säsongen heller.

Dagens sprint i Drammen är inte hennes enda mål den här helgen. På lördag körs den klassiska tremilen i Holmenkollen, och på sistone har Jonna Sundling visat att hon är mer än kapabel också som distansåkare.

Blev OS-fyra

I OS blev hon fyra på tremilen och i Lahtis slog hon till med en femteplats på 10 kilometer – hennes bästa distansresultat i världscupen.

Inför helgens 30 kilometer säger hon:

– Det känns otroligt häftigt, jag har aldrig tävlat där och det blir min andra tremil den här säsongen. Så det ska bli häftigt och spännande att se hur jag pallar tre mil i klassisk stil, i en masstart, säger Sundling.

Annons

Hon säger att hon börjar känna sig redo att blicka mot pallplatserna också på längre distanser.

– Jag har blivit väldigt motiverad till att köra distans nu när man känner att man är med och fajtas om de bästa platserna. Sedan vet jag att det är otroligt tufft, men jag har varit uppe och nosat på det, jag var nära en tredjeplats på OS. Det är klart att man vill dit upp.

Dagens sprint inleds med kval klockan 10.00.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons