Annons

Superstjärnan ny på jobbet igen: Stor förändring

Isabelle Haak byter den ena toppklubben i Europa mot den andra. Men även som superstjärna är man ibland ny på jobbet.
Volleyboll • Publicerad 11 juni 2022
Isabelle Haak går från en storklubb till den andra. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

Isabelle Haak är en av volleybollens största stjärnor. Efter en säsong där hon vunnit allt med turkiska storlaget Vakifbank valde 22-åringen att byta klubb – till den internationella rivalen Conegliano.

– Jag kände att jag behövde en liten miljöförändring och jag har varit i Turkiet i tre år nu så det kändes kul med något nytt, säger hon.

Annons

Det är inte Haaks första sejour i Italien. Innan de tre åren i Istanbul spelade hon för Scandicci där hon fick smeknamnet "la regina di Svezia", den svenska drottningen.

"Bara att anpassa sig"

Att vara en stjärna i sin sport betyder kanske att man är känd av de flesta, men det betyder inte att man känner dem.

– Jag vet vilka alla är och så men det är inte så att jag har någon nära kontakt med någon, säger Haak men poängterar också att hon är van vid att vara "ny på jobbet".

– Det är bara att anpassa sig och hitta sin roll snabbt. Prata med många och se vilka man klickar med bäst. Det är det som är roligt i början, att lära känna nya människor.

Haak berättar att hon i vissa sammanhang kan vara blyg, men inte när det kommer till att ta plats i ett lag.

– När det kommer till ett nytt lag är jag ganska social. Det blir som en familj till slut, man ska umgås med dem hela tiden.

Conegliano och Vakifbank har mötts i finalen av Champions League de två senaste upplagorna, och i klubblags-VM i höstas. Det är med andra ord en ny toppklubb att lägga på cv:t för Haak. Inte för att hon inte hade andra erbjudanden.

– Det fanns några alternativ, men det här kändes ändå som det bästa. Vi har mötts i alla finaler. De har också den här vinnarmentaliteten och det är det jag är ute efter.

"Ganska stor förändring"

I jakten på nya framgångar är det bra att ha koll på sitt motstånd. Enligt Haak kommer den italienska ligan att vara bättre än på länge nästa säsong.

– Turkiet har fler topplag som håller hög nivå, men också bottenlag som inte alls håller nivån så det blir ganska ojämnt i ligan. Men i Italien kan verkligen bottenlagen också fajtas med topplagen så det är det som känns kul också: Att varje match blir en fajt, det blir en ny utmaning.

Annons

Haak har inte haft så mycket kontakt med sin nya arbetsgivare, men den första togs redan under säsongen.

– Man vet ju att kontraktet går ut och då börjar man kolla på möjligheter, säger hon.

Nu gäller det att göra sig hemmastadd i sin nya hemstad. Ett projekt som kan påbörjas efter matcherna med landslaget i European Silver League som avslutas i början av juli. Ett som är säkert är i alla fall att det blir en helt annan miljö.

– Det känns som ett helt annat lugn i Conegliano. 40 000 invånare jämfört med 18 miljoner, så det är ganska stor förändring, säger Haak och fortsätter:

– Jag tror att det blir väldigt skönt, och god mat också.

Fakta: Isabelle Haak

Ålder: 22 (född 11 juli 1999)

Utvalda meriter: Två SM-guld med Engelholm, tre tredjeplatser i italienska ligan med Scandicci, seger i Champions League, andraplats i Champions League, guld i klubblags-VM och turkisk mästare två gånger med Vakifbank.

Aktuell: Spelar European Silver League med Sverige, byter klubb från Vakifbank till Conegliano.

Tidigare klubbar: Engelholms VS 2014–2016, Béziers Volley (Frankrike) 2016–2017, Scandicci (Italien) 2017–2019, Vakifbank SK 2019–2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons