Annons

Svårt att hänga med när Saviano susar fram

Växjö Lakers har fått en hejdundrande start i allsvenskan. Mycket tack vare en blixtsnabb skridskoåkare som använder hockeyklubban lika säkert som Zorro fäktar med sin värja. Frågan är om Sundsvalls målvakt kan värja sig när Steve Saviano går till anfall i kväll?
Sport • Publicerad 15 oktober 2010
Lakersforwarden Steve Saviano har visat superform i den allsvenska upptakten. Här är det Taifbacken Christoffer Björklund som inte hänger med.
Lakersforwarden Steve Saviano har visat superform i den allsvenska upptakten. Här är det Taifbacken Christoffer Björklund som inte hänger med.Foto: Alexander Mahmoud (arkivbild)
Steve Saviano.
Steve Saviano.Foto: Lena Gunnarsson (arkivfoto)

Till skillnad från den maskerade hjälten Zorro är Steve Saviano inte fiktiv, även om man lätt kan luras att tro det när man ser honom susa fram på ishockeybanan med vapnet (klubban) i handen och pucken under total kontroll. Den 29-årige amerikanen lever och verkar i Växjö Lakers och har redan hunnit med att göra sju mål och sju målpass efter nio omgångar och ligger tvåa i den allsvenska poängligan.

Riktigt lika rivig var inte Savianos start i fjol. Då var amerikanen rent ut sagt trögstartad och det dröjde fram till den 25:e omgången innan han nådde upp till 14 poäng och ytterligare fem omgångar innan han noterades för sitt 15:e poäng.

Annons

– Jag vet inte riktigt vad som hände i början av förra säsongen. Det tog lite tid att komma in i laget då, medan jag i år visste vad som väntade och kom också hit till Sverige tidigare. Jag har varit bättre för- beredd helt enkelt, säger Steve Saviano.

Totalt spelade han 61 matcher förra säsongen och gjorde totalt 41 poäng (21 mål +20 målpass) men det var först den sista halvan av säsongen som han började leverera på allvar – när han bildade kedja ihop med Gustav Hjalmarsson och Erik Lindhagen.

I år spelade Saviano inledningsvis med nyförvärven Josh Soares och Dustin Johner innan Lakerstränaren Janne Karlsson splittrade transatlanterna åt och satte in Gustav Hjalmarsson som högerlänk bredvid Johner i mitten och Saviano till vänster.

– Jag har spelat med både Johner och ”Gurra” tidigare. Dustin Johner och jag spelade i samma kedja i ECHL (2006/2007 i Florida Everblades) och han jobbar alltid hårt, är passningssäker och målfarlig. ”Gurra” är stark och tuff och vi vet båda vad som förväntas av den andre, beskriver Savino.

Vad kan vi då förvänta oss av Saviano själv i fortsättningen?

– Jag har egentligen inget att bevisa utan försöker alltid att göra mitt bästa. Prioritet ett är att hjälpa laget att nå elit- serien. Det var också därför jag skrev på optionskontrakt med Lakers redan innan jag lämnade efter förra säsongen, säger Steve som tycker att årets upplaga av Lakers ser bättre ut – framförallt offensivt.

– Vilken line som helst kan göra mål. Är det någon kedja som har det lite tungt är det alltid någon annan som kliver fram. Men det är fortfarande tidigt på säsongen...

Den store lille liraren vet nog inte hur man gör ett fult hockeymål och när han spelar ut hela sitt artisteri är det mungiporna uppåt hemma i Växjö ishall.

– Vi är starka hemma. Eftersom jag är ganska liten får jag kompensera vissa fysiska brister med bra skridskoåkning. Sen får man alltid extra energi av publiken när de skriker och hejar, säger Steve.

De allsvenska målvakterna är förvarnade om vad den 172 centimeter långe amerikanen är kapabel till när han får pucken, men få hinner med i svängarna.

Annons

Växjö Lakers målvakt Christoffer Bengtsberg spelade i Troja förra säsongen och tvingades släppa in fyra Savianopuckar – en i varje match – i derbymötena.

– Steve är en fantastisk skridskoåkare som kan hitta på det mesta med puck och klubba. Han har sådan fart hela tiden och kan göra det mest oväntade, säger Bengtsberg som i år har Saviano i det egna laget.

Det är tryggast så.

Steve Saviano

Född: 31/8 1981 i Reading, Massachusetts, USA. Har både amerikanskt och italienskt medborgarskap.

Vikt: 82 kg.

Längd: 172 cm.

Ishockeykarriär:

* 2000–2004 University of New Hampshire i NCAA.

* 2004–2006 Florida Everblades (ECHL), New Jersey Devils farmarlag Lowell Lock Monsters (AHL).

* 2006–2007 Växjö Lakers (allsvenskan).

* 2007–2009 Tappara (SM-liiga).

* 2009– Växjö Lakers (allsvenskan).

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons