Annons

Svensk JVM-förlust – riskerar Kanada i kvarten

Regerande JVM-mästarna USA blev för svåra för Juniorkronorna.
Amerikanerna vann matchen med 3–2 och säkrade gruppsegern. Nu väntar en måstematch mot Tyskland för svenskarna.
Ishockey • Publicerad 15 augusti 2022
USA besegrade Sverige med 3–2 i JVM. Nu väntar en måstematch, mot Tyskland, för Juniorkronorna.
USA besegrade Sverige med 3–2 i JVM. Nu väntar en måstematch, mot Tyskland, för Juniorkronorna.Foto: Jason Franson/The Canadian Press via AP/TT

Gruppsegern stod på spel när Sverige och USA gjorde upp i JVM i Kanada.

Efter den amerikanska 3–2-segern kan Juniorkronorna komma att ställas mot mardrömsmotstånden Finland eller Kanada i kvartsfinalen.

Annons

– USA är lite bättre än oss sett över 60 minuter. Sen är vi nära att komma tillbaka i sista perioden, säger förbundskapten Tomas Montén till TT.

Förlusten innebär att Sverige, natten mot tisdag, möter Tyskland i en direkt avgörande match om andraplatsen i grupp B. Där krävs svensk seger för att Juniorkronorna ska bli tvåa i gruppen.

– Det blir jättetufft. Tyskland är ett bra lag och vi har spelat tätt inpå. Men vi får ta med oss de bra sakerna från i dag, säger Montén.

TT: Vilka är de sakerna?

– Att vi inte ger oss. Vi får försöka att förenkla. Det är tidigt på säsongen så alla de skickliga sakerna sitter inte som de gör när man har spelat en halv säsong.

En andraplats i gruppen innebär att Lettland i kvartsfinalen. Vid förlust väntar däremot betydligt tuffare motstånd i form av Finland eller Kanada.

Både Finland och Kanada har imponerat i gruppspelet. De har dock inte mött varandra, utan gör i stället upp om gruppsegern natten mot tisdag. Finland har gjort 19 mål och Kanada 21 mål på tre matcher. Förloraren i gruppfinalen ställs mot Sverige eller Tyskland.

Fakta: JVM:s kvartsfinaler

Matcherna spelas enligt följande: ettan i grupp A möter fyran i grupp B medan tvåan i grupp A ställs mot trean i grupp B och vice versa.

Från grupp A är Kanada, Finland och Lettland och Tjeckien klara för kvartsfinal.

Grupp B:s diton är: USA, Sverige, Tyskland. Schweiz och Österrike gör upp om den sista platsen i en direkt avgörande match.

Källa: IIHF

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons