Annons

Svensk guldjakt i Målilla

Det har gått åtta år sedan Sverige vann guld i lag-VM i speedway.
I kväll kan det vara dags igen.
På hemmaplan i småländska Målilla.
– Det börjar bli på tiden att vi vinner igen, säger Peter Ljung, en av de svenska förarna.
Sport • Publicerad 14 juli 2012
Peter Ljung. Foto: DANIEL SVENSSON/OT
Peter Ljung. Foto: DANIEL SVENSSON/OTFoto: 

Senast lag-VM i speedway avgjordes i Sverige var för 20 år sedan. Då hette förarna Henrik Gustafsson, Per Jonsson, Peter Nahlin, Jimmy Nilsen och Tony Rickardsson. Sverige fick dock nöja sig med silver efter USA(!) med regerande världsmästaren Greg Hancock i laget som tog guld.

Även om Greg Hancock fortfarande hänger i lyckades inte USA skrälla sig till final. Det gjorde inte heller Polen och det var mer överraskande eftersom polackerna har vunnit VM de senaste tre åren.

Annons

I stället är det värdnationen Sverige som gör upp om medaljerna med Australien, Danmark och Ryssland på G & B Arena i Målilla.

Det svenska laget består av Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren, Thomas H Jonasson och Peter Ljung.

Peter Ljung från Åseda vet hur det känns att vinna lag-VM, precis som Andreas Jonsson ingick han i det svenska guldlaget från 2003 i danska Vojens.

– Det var längesedan nu, men jag kommer ihåg att det var väldigt speciellt och kändes stort. Man trodde knappt det var sant, minns Peter Ljung som även ingick i det svenska laget som kom trea 2008.

Västerviksföraren Peter Ljung är väl bekant med banan i Målilla, även om den är ombyggd sedan Ljung representerade Dackarna (som då hette Team Svelux och Luxo Stars) i slutet på 1990-talet och i början av 2000-talet.

Landslagskamraterna Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren kör för Dackarna i elitserien och kan varenda buckla och böj på den 305 meter långa banan. Jonsson som även var med och vann lag-VM-guld 2004, innehar banrekordet på G & B Arena.

Har ni stor fördel att köra på hemmaplan?

– Ja, det har vi givetvis lite. Lindgren och Jonsson kör ju här på heltid, men framförallt hemmapubliken kommer ge en extra boost. Man kör för sitt land och vill dra sitt strå till stacken, svarar Ljung.

Vilket land ser du som den svåraste motståndaren?

– Svårt att säga. Ryssland har ett bra lag som gick direkt till final. Australien är alltid bra och Danmark imponerade i raceoffet. Jag tror det kommer bli en tävling där alla slår alla och det gäller att försöka undvika nollor, säger Ljung som har visat en stigande och mer stabil form på sistone, både i Grand Prix-cirkusen och i elitserien.

Annons

Den senaste veckan har det mest pratats om regn och översvämningar i Målillatrakterna, men i dag dränks väderpratet av snack om ljuddämpare, luftstaket och jokrar.

Peter Ljung och de andra förarna var ute och körde några träningsvarv på banan i går och till kvällens tävling lovar väderprognosen uppehåll, även om det kan komma lite regnstänk tidigare under dagen.

– Lite regn innan är bara bra för banan som annars är i perfekt skick, säger Peter Ljung.

Sveriges resultat i lag-VM under 2000-talet:

2011: brons

2010: brons

2009: brons

2008: brons

2007: femma

2006: silver

2005: silver

2004: guld

2003: guld

2002: brons

2001: brons

2000: guld

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons