Annons

Svensk och fransk ilska efter schemakupp i EM

Sent på tisdagskvällen kom beskedet att spelschemat i handbolls-EM görs om. För Sverige blir både matchdagar och spelordning annorlunda.
Handboll • Publicerad 9 december 2020
Svenska förbundskaptenen Tomas Axnér var besviken efter det sena beskedet. Arkivbild.
Svenska förbundskaptenen Tomas Axnér var besviken efter det sena beskedet. Arkivbild.Foto: Henning Bagger

Under tisdagskvällen spelades gruppspelet i handbolls-EM klart. I grupp A föll Danmark mot Frankrike som då tog förstaplatsen i gruppen. Värdlandet Danmark blev därmed tvåa och såg därefter till att ändra det redan bestämda spelschemat, till sin fördel.

Det visade sig senare att Danmark, som värdland, har rätt att ändra spelschemat. Detta enligt information som skickats ut under 2019. I stornationen Frankrike har detta väckt stor ilska.

Annons

Frankrike kommer nu att tvingas spela två matcher på mindre än 24 timmar. Först ställs man mot Spanien på torsdag 20.30 och sedan Ryssland på fredag 18.15.

– Det är en skam, det är skandal. De har ingen rätt att ändra spelschemat, säger Frankrikes förbundskapten Olivier Krumbholz enligt L'Équipe.

– Det äcklar mig. Vi kämpade för att komma först och trodde att vi skulle få den fördelen, säger franska mittnian Grace Zaadi.

Ny spelordning

Enligt Sveriges första schema skulle man möta Montenegro på torsdag, därefter Danmark på fredag och Frankrike på tisdag. Nu kommer man i stället att ställas mot danskorna först, på fredag, därefter Montenegro på söndag och Frankrike på tisdag. På så sätt får Danmark ett mer gynnsamt spelschema med match varannan dag i stället för tre matcher på fyra dagar.

Så sent som för två dagar sedan fick Sverige det första spelschemat från Europeiska handbollsförbundet, EHF.

– Dessutom satte de upp spelschemat här på hotellet där EHF har ett kontor utan något finstilt. Men jag kan ju säga så här, att det har hänt mycket sedan 2019, säger Axnér under onsdagen.

– Jag förstår att det finns många intressen att förhålla sig till med tv-bolag och så där. Men det är inte jättelätt att förhålla sig till när det ändras stup i kvarten. Jag har fortfarande inte fått någon förklaring till varför vi inte ska möta Montenegro i första matchen, varför de ändrar själva tågordningen.

Tvingas tänka om

För den svenska ledarstaben innebär ändringarna mer jobb då alla från tränare till analytiker tvingas tänka om och göra om sitt jobb. Spelarna fick beskedet när de vaknade på onsdagen.

– Det är klart att de blev lite förvånade och att de får ställa om. Vi hade ju tränat på ett annorlunda sätt i går om vi hade vetat om det. Nu måste vi hitta ett upplägg att kunna göra gym och handboll i dag, säger Tomas Axnér.

TT har sökt EHF för en kommentar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons