2–1 (1–0) mot Moldavien och tre nödvändiga poäng.
Spelet?
Erik Hamrén har en del att jobba med.
Sport • Publicerad 29 mars 2011

Förbundskaptenen ville se kvicka fötter, högt bolltempo och offensiva kombinationer direkt från avspark i EM-kvalet.Han blev inte besviken.

Kim Källström sköt över, Zlatan Ibrahimovic högerskott styrdes till hörna och cykelsparken landade i nätet över målet. Allt inom fem minuter.

Överlägsenheten var total. Överallt. Utom på den digitala resultattavlan. Där stod det fortfarande 0–0. För den start som lovade runt, höll tunt.

Hamréns förklaring:

– Det smög sig in för mycket osäkerhet hos många av spelarna efter våra fina första 15 minuter och då tappar man den energi och utstrålning som krävs. Men alla lag har dåliga dagar. Det viktigaste är att man vinner även såna dagar.

Först när Moldavien repat mod, irriterat med några farliga frisparkar och det var lite si och så med flödet och rytmen i det svenska spelet, kom det roliga, signerat Mikael Lustig.

Tio minuter senare och Ibrahimovic kunde ha punkterat matchen. Fälld av Racu (som även var på bollen), reste han sig, tog bollen men sköt inte den tveksamt dömda straffen bättre än att Namasco hann gå åt rätt håll.

Med åtta minuter kvar kom Sebastian Larsson igenom och rullade in 2–0 och det var bud på fler mål. På tilläggstid gjorde Alexandru Suvorov 2–1.

Starten på årets kvalkampanj födde annars fler frågetecken än den gav svar, den sådde fler tvivel än den gav klarhet, men den viktigaste uppgiften gick fotbollslandslaget i alla fall i land med: att ta tre nödvändiga poäng.

Nästa EM-kval är först om drygt två månader, i början av juni väntar Moldavien på nytt, då i Chisinau och Finland på Råsunda några dagar senare.