Annons

Svenska domarilskan: "Flinade åt en"

Sverige rasar mot brasilianska domaren Edina Alves Batista efter förlusten i VM-semifinalen mot Spanien, 1–2.
– Hon flinade bara åt en... Jag kommer att säga någonting dumt, säger Johanna Rytting Kaneryd.
Fotboll • Publicerad 15 augusti 2023
Sverige var inte nöjda med domaren Edina Alves Batistas insats i semifinalen.
Sverige var inte nöjda med domaren Edina Alves Batistas insats i semifinalen.Foto: Abbie Parr/AP/TT

De svenska spelarna var missnöjda med huvuddomarens insats i semifinalen mot Spanien, som slutade i svensk förlust, 1–2, och missad final.

– Jag tycker inte att domaren höll nivån i dag. Det är lätt att säga det när man förlorat men det är för dålig nivå, säger försvararen Nathalie Björn.

Annons

TT: Vad är det som är dåligt?

– Man ska kunna ha en dialog om olika situationer och det kunde man inte ha. För mig är det A och O.

Björn får frågan om vad hon sade till domaren efteråt:

– Jag frågade varför hon inte svarade mig när jag pratade med henne och hon bara log som att "det här inte var några problem". Det kändes som en spark på en som låg ner. Ingen skön känsla.

"Pratar samma språk"

Anfallaren Johanna Rytting Kaneryd menar att det var problem från domarhåll från första minut.

– Redan från start kände man att hon pratade samma språk med dem, gav mycket fördelar. Jag har inte sett målen om det är offside eller inte men det känns konstigt, säger hon.

Rytting Kaneryd menar att hon också försökte prata med Edina Alves Batista utan framgång.

– Jag fick ingen respons mer än att hon flinade åt en. Fjärdedomaren hade väl lite mer tankar och sade att hon förstod oss men jag vet inte vad jag ska säga. Jag kommer säga något dumt om jag fortsätter.

Lagkaptenen Kosovare Asllani är inne på samma spår:

– Jag försöker prata engelska men får inte så mycket tillbaka. Det är klart man ska lyfta kvinnliga domare, det är jag helt för. Men då måste de vara heltidsanställda och kan lägga all sin energi på att utbilda sig för just nu finns det mycket kvar att jobba på.

"Lägger sig lätt"

Annons

Lina Hurtig, som kom in och assisterade till Sveriges kvitteringsmål, menar att storleksskillnaden mellan lagen var till svensk nackdel.

– Jag upplevde en väldigt låg nivå. Bara för att vi är större och starkare fick vi allt emot oss, säger hon och fortsätter:

– Vi visste om att de lägger sig lätt. Och det gjorde de. Det är klart att det är frustrerande.

Sverige får sikta in sig på att försöka spela hem bronset. På lördag klockan 10, svensk tid, ställs man mot förloraren av den andra semifinalen mellan Australien och England.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons