Annons

Svenska herrarna helt överlägsna i OS-stafetten

Ett fullständigt överlägset Sverige försvarade sitt guld från OS i Vancouver när de vann stafetten i Sotji. Marcus Hellner kunde kosta på sig att lugnt glida i mål med den svenska flaggan i högra handen. Ryssland, silver, och Frankrike, brons, var nästan 30 sekunder bakom.
Sport • Publicerad 16 februari 2014
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXFoto: 
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXFoto: 
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIXFoto: 

– Underbar dag, helt perfekt. Lagkamraterna gjorde en sjukt bra insats. Det var fruktansvärt härligt att få tiderna, att han (Vylegzjanin) inte tog in någonting, utan att jag drog ifrån. Sedan var det bara att försöka hålla trycket, tänka på teknik och allt, inte att jag gick för guld, säger Hellner till TV3.

Medaljen var Sveriges nionde i längdskidåkningen.

Annons

– Ända från start syns det att de har sådant självförtroende, de domderar och tar tag i de här sträckorna, säger TV3:s expertkommentator Per Elofsson om den svenska insatsen.

Radiosportens Torgny Mogren:

– Vilket svensk skidlandslag vi har! Vi har tagit täten i världen i längdskidåkningen igen! Vi har krossat Norge! Det är helt fantastiskt att få vara med om, jublar han.

Det svenska laget var i topp från start till mål. Lars Nelson, den enda av de fyra åkarna som inte körde stafetten i Vancouver, och Daniel Richardsson gjorde två fina startsträckor, innan Johan Olsson tog laget till ensam ledning.

– Man fick ett sådant utgångsläge. Det var som att komma till ett dukat bord, att bara få utnyttja sin kapacitet. Otroligt härligt, speciellt när man hade raketer under fötterna, säger Olsson till TV3.

För förhandsfavoritern Norge gick det inte alls och laget slutade fyra.

– Måste bara säga grattis till Sverige. Jag var imponerade av tjejerna i går och de svenska herrarna har redan visat hur starka de är under OS, säger Petter Northug.

– Jag hade gärna gått ut tillsammans med Marcus i dag. Men vi hade för dåliga skidor på de klassiska sträckorna i dag.

Söndagens guldlag stämmer till tre fjärdedelar överens med det lag som vann guld i Vancouver-OS. I Sotji fick Anders Södergren se sig bli utbytt av Lars Nelson, som körde dagens startsträcka.

Däremot blev körordningen omgjord i grunden. I Vancouver var det Daniel Richardsson som tog hand om startsträckan. I dag gick han ut på den andra sträckan, som i Vancouver kördes av Johan Olsson – som i Sotji åkte den tredje etappen och som dessutom fick byta från klassiskt till fristil.

Annons

Det enda som är sig alldeles likt från 2010 är slutsträckan där Hellner var slutman både i Vancouver och i Sotji.

För förhandsfavoritern Norge gick det inte alls och laget slutade fyra. Norges vallateam verkar ha en dålig dag. Så här sa Eldar Rönning till NRK, enligt NTB:

- Vi är chanslösa med dessa skidor.

(TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons