Annons

Svenska stjärnorna öppnar för Tour de Ski

Coronapandemin har skakat om världscupen rejält.
Nu öppnar de svenska längdstjärnorna för att de vill tävla i Tour de Ski (1–10 januari).
Längdskidor • Publicerad 11 december 2020
Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Maja Dahlqvist. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Helgens världscuptävling i Davos blir den första för säsongen utan svenskt deltagande. Förra veckan meddelade Sverige, Norge och Finland att man hoppar över de resterande tävlingarna fram till årsskiftet. Landslaget kommer i stället att hålla interna tävlingar i Östersund under nästa vecka.

Maja Dahlqvist hade gärna varit med i Schweiz, men respekterar beslutet som tagits.

Annons

– Det är klart att det är tråkigt att inte tävla. Det är två banor som passar mig väldigt bra. Nästan bäst på hela världscupen, men det blir ett annorlunda år och man får vara beredd på att det blir mycket omkastningar, säger hon.

VM i sikte

TT: Hur motiverar du dig nu?

– Det är lite ovisst framöver. Det största målet är väl VM nästa år och dit tror och hoppas jag att vi fortfarande kommer att åka. Man får ha det som mål och fokus hela tiden, så tror jag att det ska gå bra ändå.

Ett luftigt tävlingsschema har resulterat i att flera svenska stjärnor börjat snegla mot Tour de Ski som avgörs mellan 1 och 10 januari. Norge har nobbat touren på grund av smittrisken, medan Sverige avvaktar med ett beslut.

"En annan situation nu"

Charlotte Kalla, som nyligen hämtat sig efter att ha varit sjuk i covid-19, har redan meddelat att hon vill köra touren och nu säger även Maja Dahlqvist att hon tänkt om.

– Min grundplan från början var att inte köra den, utan att tävla mer innan jul och sedan köra i Ulricehamn direkt efter. Men nu är schemat helt annorlunda, så nu är jag också mer positiv till att gå en tour. Om den blir av så klart.

TT: Har du hört om fler i landslaget vill delta i touren?

– Nej, men jag tror att många resonerar lite som mig. Att det är en annan situation nu och man är lite mer sugen, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons