Annons

Svensk amatör skräller i US Open

Den svenska amatören Ingrid Lindblad chockar golfvärlden.
22-åringen gick sin första US Open-runda på 65 slag, det lägsta av en amatör någonsin i turneringen, och ligger på andra plats inför den andra rundan.
Anna Nordqvist ligger dessutom på en delad tredjeplats.
Golf • Publicerad 3 juni 2022
Ingrid Lindblad på den sensationella första US Open-rundan, där hon noterades för sex under par och i nuläget är i ledning.
Ingrid Lindblad på den sensationella första US Open-rundan, där hon noterades för sex under par och i nuläget är i ledning.Foto: Chris Carlson/AP/TT
Annika Sörenstam.
Annika Sörenstam.Foto: Chris Carlson/AP/TT

Snacka om drömstart. Ingrid Lindblad spelade glänsande golf på den första rundan av US Open. Efter totalt sju birdies, varav tre i rad, och bara en bogey var hon sensationell i en preliminär ledning i majorn, på totalt sex slag under par.

Svenskan låg länge kvar i topp, men fick till slut se sig förbisprungen med ett slag av amerikanskan Mina Harigae, som leder tävlingen.

Annons

I US Opens 77-åriga historia har tre amatörspelare svarat för 66-slagsrundor: Carol Semple Thompson 1994, Brittany Lincicome 2004 och Gina Kim 2019.

Men aldrig tidigare har en amatör gått en runda på så få slag som 65. Förrän Ingrid Lindblad 2022.

– Jag puttade riktigt bra, jag hade några bra slag in på greenerna och jag puttade som i en dröm, säger Lindblad i Viaplays sändning.

– Jag hade riktigt roligt där ute. Men i morgon kan det vara en helt annan sak. Det är skönt att ha det i ryggen om något händer, men jag hade roligt där ute. Det var en riktigt bra runda.

Sörenstam hyllar Lindblad

Åtta svenskor finns med i startfältet på Pine Needles i årets andra major på damsidan. I störst fokus på förhand var förstås legendaren Annika Sörenstam, som bland annat tog hem US Open på just Pine Needles 1996. 51-åringen, som egentligen slutade spela 2008, säkrade en plats i tävlingen genom att vinna US Open för seniorer i fjol.

Sörenstam var ett under par efter två hål, men sedan var i princip det roliga slut. Hon är totalt tre över par efter att ha noterats för två birdies och fem bogeys.

– Det var roligt att vara ute där, men jag gjorde en del misstag, säger Sörenstam i Viaplays sändning om sin egen insats.

I stället var det alltså Ingrid Lindblad, som gick i samma boll som Sörenstam, som överraskade – och det rejält.

– En oerhört imponerande runda av Ingrid. Det var väldigt roligt att spela med henne, säger Sörenstam.

– Ingrid är rolig, hon bubblar och pratar på mycket men är också fokuserad. Hon var bra med drivern, och jag blev imponerad av hennes närspel. Hon chippade bra och satte allt.

Annons

Vid ett tillfälle höll Lindblad i Sörenstams scorekort. Då var det som att verkligheten kom ikapp henne, med tanke på att hon hade Sörenstam som förebild som ung.

– Jag tänkte: "Jag håller i Annikas scorekort". Det var ganska galet. Vi pratade lite. Vi hade roligt där ute. Hon "fistbumpade" mig efter en birdie, säger Ingrid Lindblad.

Nordqvist trea

Som om inte Lindblads succé vore trevligt nog ur blågula ögon är trefaldiga majorvinnaren Anna Nordqvist delad trea, på 67 slag. Nordqvist var ett över par efter de första nio hålen, men avslutade med fem birdies på de sista nio hålen och är totalt fyra under par.

Övriga svenskor?

Madelene Sagström gick runt på två under par efter en runda som innehöll både höga toppar och djupa dalar. Sagström svarade å ena sidan för en eagle och fem birdies – men å andra sidan tre bogeys och en dubbelbogey. Hon ligger delad åtta inför fortsättningen.

Linnea Johansson gick runt på par, 71 slag, Frida Kinhult på ett över par och Maja Stark hade en tung förstarunda och var tre över par. Pernilla Lindberg ligger sist bland svenskorna med fyra över par.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons