Annons

Svenskar i karantän hoppas på hemresa

Det svenska alpina landslaget sitter i karantän i Finland sedan damchefen testats positivt för covid-19. Men de som testar negativt idag kan få resa hem inom kort.
Alpint • Publicerad 16 december 2020
Svenska slalomstjärnan Anna Swenn-Larsson kan få lämna Finland om hon testar negativt i dag. Arkivbild.
Svenska slalomstjärnan Anna Swenn-Larsson kan få lämna Finland om hon testar negativt i dag. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I helgen är det världscuppremiär i slalom i finländska Levi. Det blir utan svenskt deltagande eftersom damchefen Christian Thoma testades positivt vid ankomsten till Finland.

Enligt de finländska coronareglerna sattes hela det svenska landslaget i karantän och ska så förbli i sju dagar. Men de som testar negativt i dag kan få resa ifrån Finland, efter att de fått ett domstolsbeslut på detta, och tillbringa karantänstiden i hemlandet. Flera i Sveriges ledarstab kommer från länder i Mellaneuropa.

Annons

– Det viktigaste vore att få över de negativa åkarna till Sverige för då kan vi självkarantäna dem på någon anläggning, har vi tänkt, där vi kan ha lite koll på dem och hänga ihop i grupp, säger Eliasson Winter.

Får tävla nästa vecka?

Svenskorna missar helgens tävlingar, men Eliasson Winter har en förhoppning om att några av dem ska kunna få ställa upp i parallellslalomtävlingen i Lech i Österrike den 26 november.

– Vi tvistar lite grann om det. De blev satta i karantän i tisdags, men det formella beslutet kom först i går eftermiddag. Vi försöker att argumentera för att de som är negativa ska få räkna karantänstiden från i tisdags. Då kan de kanske få resa ner till Lech, även om det inte blir förrän i sista sekunden.

Olika bedömningar

Eftersom det är de olika ländernas coronaregler som gäller vid varje tävling, kan det göras väldigt olika bedömningar vid coronasmitta för de tävlande under säsongen.

– Det kommer att bli väldigt speciellt och vi har förberett oss för det. Men så tänker man ändå att det händer väl inte oss och framför allt inte i första tävlingen. Men det är en global pandemi och man måste respektera länderna man åker till och deras situation.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons