Annons

Svenskar trotsar svensk VM-bojkott

Boxningsstriden fortsätter. Två svenska boxare har åkt till VM – trots att Sverige bojkottar VM och boxarna inte har svensk licens.
– Det här spelet fortsätter på ett otrevligt sätt, säger svenske förbundsbasen Per-Axel Sjöholm.
Boxning • Publicerad 5 maj 2023
Två svenskar trotsar Sveriges VM-bojkott och ställer upp i Tasjkent. Arkivbild.
Två svenskar trotsar Sveriges VM-bojkott och ställer upp i Tasjkent. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I ena ringhörnan: Internationella boxningsförbundet Iba som trotsar Cas-domar (idrottens skiljedomstol) och Internationella olympiska kommittén (IOK) och som genom ett odemokratiskt styre är på väg att få boxningen utsparkad ur OS.

I den andra ringhörnan: ett antal västländer, bland annat Sverige, som varit med och startat ett utmanarförbund (World Boxing) för att rädda sporten kvar i OS.

Annons

Sverige är ett av flera boxningsnationer som bojkottar pågående herr-VM i Tasjkent eftersom Iba välkomnar ryssar och belarusier, dessutom utan förbehåll.

Svenska tvillingar i VM

Som svar på bojkotten har Iba bjudit in alla boxare som vill vara med, och betalat för resan till Uzbekistan. Två svenskar har nappat på erbjudandet, tvillingbröderna Adel och Adam Belalia, 25, som i VM går upp i 67- respektive 75-kilosklassen. De har rötterna i Stockholmsförorten Hässelby.

– De bor inte längre i Sverige och har ingen licens här. Ändå står de under svensk flagg i VM, säger Sjöholm.

– Flera andra länder har också boxare där som de inte har godkänt. Iba spelar fortfarande ett spel, och det fortsätter på ett otrevligt sätt.

Svenska boxningsförbundet har skrivit ett protestbrev till Iba, som leds av ryssen Umar Kremlev, för att frånta sig ansvaret för svenskarna och höra hur det kunde komma sig att svenskar som inte har licens i Sverige får vara med.

Sedan World Boxing (WB) bildades för en knapp månad sedan har Iba brutit sponsringsavalet med den ryska olje- och gasjätten Gazprom samt bildat en ad hoc-kommitté som ska försöka förmå IOK att låta boxningen vara kvar på OS-programmet. Sjöholm tror inte att de lyckas.

– Ingenting har förändrats mer än att Gazpromavtalet är uppsagt. Iba bryr sig fortfarande inte om demokratiska spelregler, det har man tydligt visat när man inte brytt sig om exempelvis beslut i Cas (idrottens skiljedomstol), säger han.

Kvar i Iba

Och trots att IOK bestämt att Iba inte får arrangera OS-kvalet eller OS-tävlingarna i Paris nästa år försöker man visa vem som bestämmer, menar Sjöholm.

– De har sagt till oss vilka boxare som får åka till European Games (OS-kval) och det har inte de nånting med att göra, säger han.

Sjöholm är inte orolig för att Iba ska komma överens med IOK om OS, så att den nya organisationen WB inte får någon plattform. Men det svenska boxningsförbundet kommer ändå inte att lämna Iba förrän man vet vilket internationellt förbund som får arrangera OS-boxningen.

– Det är OS som gäller för oss, OS-kopplingen är det viktigaste, säger Sjöholm.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons