Annons

Svenske basen: Ryssland kan ersättas i playoff

Ryssland skulle ha mött Polen i playoff-semifinal till fotbolls-VM.
Men det ryska landslaget har kastats ut – och de kan ersättas.
Fotboll • Publicerad 3 mars 2022
Ryssland exkluderas från all internationell fotboll, både klubb- och landslagsnivå.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fifa har tidigare meddelat att Ryssland exkluderas från all internationell fotboll, både klubb- och landslagsnivå. Det ryska landslaget kan därmed inte delta i playoff-spelet till VM i mars.

Ryssland skulle, enligt ursprungsplanen, mött Polen i semifinal. Men även om de kastats ut ur playoff-spelet så är det inte säkert att Polen går direkt till playoff-final.

Annons

Enligt Karl-Eriksson Nilsson har Fifa ännu inte beslutat om Ryssland ska ersättas.

– Det blir konstigt om Polen går till playoff-final utan att spela. Det är väl ingen nackdel om det kommer in en motståndare i första matchen. Men vi får som sagt avvakta, det är inte fastställt hur det blir, säger han på Göteborgs fotbollsförbunds årsmöte, enligt GP.

Två tillvägagångssätt har lyfts, om en ersättare ska plockas in. Antingen att Slovakien får platsen, då de kom trea i Rysslands VM-kvalgrupp eller att platsen går till Norge, då de var den bästa grupptrean i det europeiska VM-kvalet.

"Spekulationerna var att Polen går direkt, men formellt avgör ju Fifa-administrationen om något land eventuellt ersätter Ryssland. Finns ju flera länder som säkert vill ha synpunkter. T.ex. Slovakien som kom trea i gruppen med Ryssland. Vi får helt enkelt se vilket beslut Fifa tar som en konsekvens av att ryssarna inte är med. Beslut bör ju rimligen komma i närtid", skriver Nilsson i ett sms till Fotbollskanalen.

Sverige-Tjeckien möts i den andra playoff-semifinalen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons