Annons

Svenskt rekord av Bahta – under OS-kvalgränsen

Målet med det specialarrangerade loppet, med flera starka löpare, på Stockholms stadion var att Meraf Bahta och Sarah Lahti skulle klara OS-kvalgränsen på 10 000 meter.
Hur det gick?
Bahta slog svenskt rekord och även Lahti var under det förra rekordet – båda klart under OS-kvalgränsen.
Friidrott • Publicerad 4 maj 2021
Sarah Lahti och Meraf Bahta efter att duon klarat OS-kvalgränsen på 10|000 meter – och Bahta slagit svenskt rekord – på Stockholms stadion.
Sarah Lahti och Meraf Bahta efter att duon klarat OS-kvalgränsen på 10|000 meter – och Bahta slagit svenskt rekord – på Stockholms stadion.Foto: Jonas Ekströmer/TT

31.08,05 stannade klockan på när Meraf Bahta sprang i mål på Stockholms stadion. Därmed förbättrade 31-åringen sitt tidigare svenska rekord på 31.13,06 från 2017 med nästan exakt fem sekunder.

Och även Sarah Lahti imponerade alltså, när 26-åringen genom att noteras för 31.11,12 var under det tidigare rekordet.

Annons

Viktigast av allt, dock. Båda de svenska 10 000-meterslöparna sprang klart under den internationella OS-kvalgränsen på 31.25.

"Trodde de skulle klara"

– Jag var lite orolig för att det skulle bli för kallt och svårt att springa fort. Båda två har visat bra form och sprungit väldigt fort. Vi trodde väl att de skulle kunna klara nomineringsgränsen vi satt upp. Sen sprang Meraf otroligt tufft och satsade verkligen stenhårt, men kroknade lite på slutet. Sarah lade upp lite mer taktiskt och kroknade inte lika mycket. Jag är jätteglad. Det är fantastiska lopp på olika sätt, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till Aftonbladet.

Inte OS-klara

Huruvida Meraf Bahta och Sarah Lahti får åka till OS i Tokyo är emellertid inte klart för den saken. Det avgör i slutändan Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag, ska ha visat att man kan konkurrera om en topp åtta-plats för att bli uttagen. Och enligt Torneklint står sig Bahtas och Lahtis tider internationellt.

– Det gör de verkligen. Vi har tuffa nomineringsgränser och vi har gjort så för att det ska vara en gräns som gör att man har chans att komma topp åtta på mästerskap, säger hon.

SOK har sin nästa OS-uttagning den 19 maj.

I loppet deltog flera starka löpare från Kenya och etiopiska stjärnan Gelete Burka, som dock bröt. Kenyanskan Sheila Chepkirui Kiprotich vann på 30.45,81.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons