Annons

Sverige arrangerar dam-EM 2013

Sverige, med Växjö som en av spelorterna, får arrangera EM-slutspelet i fotboll för damer år 2013.
Sport • Publicerad 4 oktober 2010
Glad idag: Östers ordförande Claes Lövgren.
Glad idag: Östers ordförande Claes Lövgren.Foto: Lena Gunnarsson

Kampen stod in i det sista mellan Holland och Sverige, men idag kom beskedet från Uefas möte i Minsk att det blir Sverige som får arrangera mästerskapet.

- Helt underbart, säger Östers ordförande Claes Lövgren.

Annons

Eftersom Svenska Fotbollförbundet i sin ansökan förbundit sig att ha en ny stadion färdigbyggd på Värendsvallsområdet senast sommaren 2012 (ett krav från Uefa för att Sverige skulle få arrangemanget) tolkar säkert många dagens besked som att det nu blir en ny fotbollsarena i Växjö.

Bo Frank (m), kommunstyrelsens ordförande, höjer dock ett varnande finger:

- Detta betyder inte per automatik att det blir en ny fotbollsstadion i Växjö. Den frågan är fortfarande helt öppen. Avgörande blir dels hur anbuden från olika byggare ser ut, samt Östers IF:s totala ekonomi, säger Frank i en första kommentar från politikerhåll.

Claes Lövgren säger med anledning av anbuden:

- På torsdag kväll ska vi öppna de anbud som kommit in från tre olika företag som vill bygga den nya stadion. Ytterligare något anbud kan för övrigt komma in innan dess, säger Lövgren.

Tolv nationer kommer att delta i slutspelet på svensk mark i juli 2013. Kvalet börjar nästa år, men Sverige är direktkvalificerat i egenskap av värdland.

- Dagens beslut är kul och väldigt glädjande, säger Bo Frank.

Men vad händer om det inte blir en ny stadion på Värendsvallen? Ska Växjö i så fall lämna ifrån sig värdskapet till någon annan svensk stad?

- Då får vi rusta upp nuvarande Värendsvallen och spela där. Det borde gå bra. Där har ju Öster vunnit flera SM-guld, svarar Frank.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons