Annons

Sverige föll mot juniorer: "Vi är bättre"

Juniormotstånd och en sen ledning – ändå kunde Johan Garpenlöv och hans Tre Kronor inte bryta Karjalaförbannelsen.
Ryssland vände och vann med 2–1 efter straffar.
Ishockey • Publicerad 7 november 2020
Anton Wedin (57) jublar efter sitt ledningsmål. Ett jubel som fastnade i halsen för Tre Kronor.
Anton Wedin (57) jublar efter sitt ledningsmål. Ett jubel som fastnade i halsen för Tre Kronor.Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Tre Kronor har nu spelat fem matcher i Karjalaturneringen sedan förra året och förlorat alla fem.

Förra säsongen följdes förlusterna i Helsingfors – Garpenlövs förbundskaptensdebut – upp av två raka turneringssegrar.

Annons

Men tillbaka i Finlands huvudstad med ett ungt och orutinerat SHL-landslag fortsätter motigheterna.

Förlusten i torsdags mot Tjeckien, 1–3, följdes upp av en strafförlust trots att det var ett ryskt juniorlandslag som stod på andra sidan.

– Jag tänker inte på om det var ett juniorlandslag eller inte. Jag ser hur matchbilden ser ut och tycker vi gör en bra match, vi är det bättre laget. Men det gäller att göra mål för att vinna hockeymatcher och det gjorde vi inte i dag, sade Garpenlöv.

"Jäkligt surt"

Ändå fick svenskarna det perfekta läget sedan HV-forwarden Anton Wedin prickat in 1–0 när bara 4.47 återstod av matchen.

I stället kunde Rodion Amirov kvittera bakom annars storspelande Samuel Ersson, Brynäsmålvakten, efter 18.49.

– Vi hade väl lite problem hela matchen, vi skapade målchanser men till slut fick vi in en puck. Sedan vet jag inte vad som händer på deras kvitteringsmål, men det känns jäkligt surt, sade Wedin som tillhörde en av de bättre svenska spelarna.

Frölundabacken Jesper Sellgren missade en undanrensning vid kvitteringen då ryssarna hade tagit ut målvakten och satsat på sex utespelare.

– Det är ett beslut Sellgren ska ta och jag tror att om han fick göra om det skulle han ta ett annat beslut. Men det är ett ungt lag som håller på att lära sig att vinna hockeymatcher, sade Garpenlöv.

Fyra missar

I straffläggningen missade Sverige fyra av fem straffar, Rögles Daniel Zaar var den ende som hittade rätt. Anton Wedin missade den avgörande för Sverige. Vasilij Podkolzin blev segerskytt för Ryssland.

Ryssarna vann skotten med 36–30 och Samuel Ersson tvingades till flera svettiga räddningar.

Annons

Ryssland har fått hård kritik från de andra nationerna för att de skickat sitt juniorlandslag, men laget har skrällt och har nu två raka vinster.

Trots en bättre svensk insats än mot Tjeckien är det fortfarande mycket som saknas. Två gjorda mål på två matcher är inte godkänt med tanke på all offensiv talang som finns i spelare som Jonathan Dahlén, Lias Andersson och Michael Lindqvist bland annat.

Den trion utgjorde den svenska förstakedjan. Dahlén hade två öppna lägen utan att hitta rätt.

Sverige avslutar mot Finland på söndagen och när hemmanationen spelar tillåts publik på läktarna, cirka 4 500 åskådare.

– Det blir grymt kul att få in lite publik på läktarna. Man får lite energi, det kände man i SHL när vi fick släppa in folk. Det blir kul att möta finnarna på deras hemmaplan. Det blir alltid bra matcher, sade Wedin.

Fakta: Så avgörs Karjala

Tjeckien (6 poäng) och Ryssland (5) gör upp om turneringssegern sedan tjeckerna vunnit dagens andra match mot Finland (0 poäng) med 2–0. Sverige står på 1 poäng.

Söndagens matcher: Tjeckien–Ryssland (12.30), Finland–Sverige (16.30). Matcherna sänds i TV10/Viaplay.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons