Annons

Sverige i EU-projekt om matchfixning

Sverige ska vara med i ett EU-projekt för att motverka matchfixning.
"Uppgjorda matcher, matchfixning, är ett stort hot mot tävlingsidrottens framtid", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.
Matchfixning • Publicerad 10 december 2020
Inom fotboll har det förekommit matchfixning. Arkivbild.
Inom fotboll har det förekommit matchfixning. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Riksidrottsförbundet (RF) ansvarar för samordningen för svensk del.

"EU -projektet ger oss en möjlighet att höja kunskapen hos myndigheter i Sverige", säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Annons

"Vi får också nyttja internationell kompetens och möjlighet att samverka över nationsgränser vilket innebär att vi kan ta i med hårdare nypor framöver när idrotten hotas", fortsätter han.

Integrisportnext är ett EU-sanktionerat projekt med syfte att motverka manipulation och matchfixning kopplat till kriminalitet inom idrott. Sverige är ett av de länder som valts ut till projektet.

"Polismyndigheten ser fram emot att bidra med de erfarenheter inom matchfixning som vi samlat på oss sedan 2012. Bland annat erfarenheter från utredningarna bakom de tre fällande domarna som finns inom matchfixningsområdet i Sverige", säger Per Engström, sektionschef på polisens Nationella operativa avdelning.

"Vi välkomnar detta tillfälle till erfarenhetsutbyte för att ännu bättre kunna bekämpa denna allvarliga kriminalitet", säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons