Annons

Sverige föll mot Danmark – missar semifinal

Sverige förlorade måstematchen mot Danmark med 22–24 och hoppet om att nå semifinal i handbolls-EM är därmed borta.
Handboll • Publicerad 11 december 2020
Sverige missar semifinal trots storspel av målvakten Jessica Ryde.
Sverige missar semifinal trots storspel av målvakten Jessica Ryde.Foto: Bo Amstrup

Eftersom topplagen i gruppen, Frankrike och Ryssland, spelade oavgjort i dagens tidiga match krävdes svensk seger för att ha en chans att gå vidare. Det blev en mycket jämn tillställning men danskorna blev till slut för svåra, de svenska straffmissarna för många och Danmark vann med 24–22.

Ryde fortsatte leverera

Sverige visade, precis som danska förbundskaptenen Jesper Jensen varnat för inför matchen, upp ett starkt försvar. Sverige startade med Jessica Ryde i mål. Ryde som petades precis innan VM 2019 har varit den bästa svenska målvakten i mästerskapet framför rutinerade målvakten Filippa Idéhn. Även i dag stod Jessica Ryde för en riktigt stabil insats i målet. Men danskorna har också en stabil målvaktspjäs i rutinerade Sandra Toft. Efter första halvleken låg målvakterna lika på 37 procent. I andra halvleken spelade Danmark den yngre Althea Reinhardt som även hon gjorde en bra match.

Annons

Danmark klev in i matchen med stort favoritskap men precis som många andra matcher i mästerskapet blev det jämt.

Som vanligt mellan Sverige och Danmark bjöds det på fysiskt spel från båda lagen med många utvisningar och straffar som satte sin prägel på matchen.

– Vi spelar bra i dag. Det är en oerhörd fajt på banan, åt båda hållen. Det känns som att det är små grejer som avgör, säger Sveriges Isabelle Gulldén till TV6.

Ödesdigra straffmissar

Men Sverige har också som tidigare under mästerskapet haft det svårt från sjumeterslinjen. Danska målvakten Sandra Toft räddade både Nathalie Hagmans straff och försöket från lagkamraten i Brest, Isabelle Gulldén, innan Kristin Thorleifsdottir kunde sätta två straffar.

– Om man ser till hela mästerskapet så har vi inte haft jättehög procent på straffarna. Vi har försökt och gått runt på många men alla har bränt, säger Gulldén.

Med bara några minuter kvar fick Sverige en ny chans från sju meter men den här gången räddade Reinhardt Thorleifsdottirs försök. Linn Blohm kunde kort därefter kvittera till 22–22, men Sverige åkte därefter direkt på en utvisning och danskorna gjorde snabbt 23–22.

"Jäkligt kostsamt"

Med 32 sekunder kvar fick Sverige straff igen. Danmark bytte in Sandra Toft men hon behövde inte anstränga sig när Nathalie Hagman sköt över.

– Det är klart att det blir jäkligt dyrt för oss att bränna fem straffar i dag. Det är jäkligt kostsamt. Där har vi minst ett väldigt bra 50/50-läge att göra mål, säger Sveriges förbundskapten Tomas Axnér till TV6.

– Sedan är det också det mentala spelet som man ska vinna. Och det vann Toft lite för ofta i den här matchen.

Danmark höll därefter emot och vann med 24–22 och Sverige kommer inte kunna nå semifinal.

Annons

– Det är de där sista, sista sakerna som gör att vi inte vinner i dag. Men vi var väldigt nära att kunna ta poäng i den här matchen, säger Tomas Axnér.

För Sverige återstår nu två matcher i EM: mot Montenegro på söndag och mot Frankrike på tisdag.

– Det finns inget annat än att vi ska göra det vi kan för att utveckla oss, spela bra handboll och vinna de matcherna vi har kvar. Det är det och inget annat, säger Axnér.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons