Annons

Ny svensk motgång – Serbien vann på Friends

Flera spelare skadade, tre debutanter kastades in och de tröttkörda stjärnorna Alexander Isak och Emil Forsberg bänkades.
Det är inte direkt blomstertid just nu för det fotbollslandslaget.
Serbien vann med 1–0 i Nations League.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2022
Förbundskapten Janne Andersson och hans landslag åkte på andra raka förlusten på Friends arena. Nu mot Serbien.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men det som kortsiktigt bokförs som ännu en förlust – den andra raka i turneringen – kan på sikt ge vinst.

Flera unga och oprövade spelade fick värdefull erfarenhet, som debutanterna Hjalmar Ekdal, Edvin Kurtulus och Gabriel Gudmundsson.

Annons

På ett av de övre etagen på Friends arena satt Hjalmars skadade storebror Albin – landslagets mångåriga mittfältsankare.

Han måste ha varit stolt och nöjd över sin debuterande bror.

Ekdal tog för sig

Ekdal tog för sig direkt, nickade undan ett farligt inlägg och tog bollen av Luka Jovic som om det var en allsvensk anfallare han mötte. Det var det inte. Jovic spelar för Champions League-mästaren Real Madrid.

Men Jovic fick sista ordet. På tilläggstid i första halvlek stötte han in Serbiens segermål. De svenska försvararna tappade markeringen och Robin Olsen valde att inte gå ut för att försöka plocka den höga hörnan.

Så dags hade Ekdal fått en annan debutant vid sin sida i mittförsvaret – Hammarbys Edvin Kurtulus, som så sent som för en dryg vecka valde bort Kosovo och registrerades för det svenska landslaget.

Joakim Nilsson gick sönder, vinkade för byte och minuter senare spräckte Jovic nollan.

Den tredje matchen i Nations League på åtta dagar var samtidigt tredje försöket i Anderssons satsning på en riktningsförändring i sättet att spela. Utfallet?

Mer nja än ja.

Eller så är det så här, oavsett sifferlekar och spelsystem: Svensk landslagsfotboll just nu är inte bättre.

Cajuste stark på mitten

Det brister fortfarande i positionsspelet, den så kallade "samhandlingen". Serberna spelade ibland lite för lätt förbi det svenska mittfältet – för dagen med Mattias Svanberg, Jens Cajuste och Kristoffer Olsson. Ett kollektivt tillkortakommande, snarare än individuellt.

Annons

– Det är frustrerande, säger Olsson, som inte tyckte att han kom in i matchen.

Cajuste ser mer och mer ut som Albin Ekdals arvtagare som defensiv mittfältare och gjorde en av sina bättre landskamper.

Anthony Elanga, i sin första landskamp från start, fick jobba hårt defensivt och hamnade ofta djupt ned på egen planhalva. Långa perioder av bolljagande tog på krafterna. Offensivt hade Sverige inte mycket men väl två kvalificerade möjligheter. Viktor Claesson hade båda – och brände dem grovt.

Nya avstängningar

Desperation ska inte underskattas som högoktanigt mentalt bränsle. I jakten på en kvittering tog instinkten över. Rakare, rejälare, mer "kör bara kör" än "gör jag som jag ska nu?".

Ludwig Augustinsson sköt mitt på klubbkompisen i Sevilla, Marko Dmitrovic, och Svanberg drog en boll över.

Emil Forsberg kom in, liksom den tredje debutanten, Gudmundsson. Gula väggen på ena ståplatsläktaren hakade på, men kvitteringen kom inte och landslaget står där med två raka förluster hemma på nationalarenan.

– Jag tycker vi gör en ganska bra match, vi släpper inte till jättemycket farligheter egentligen. Det är surt, speciellt när målet kommer så där innan halvtid, säger Ekdal till Viaplay.

Förbundskapten Janne Andersson:

– Serbien är bra, det här är ett bra lag. Vi gör en bra match, men tyvärr inte tillräckligt bra för att få med oss något. Jag är stolt över mina spelare.

Negativt inför mötet med Norge på Ullevål på söndag: Svanberg och Olsson drog på sig sina andra varningar och är avstängda. Mest troligt missar även Nilsson chansen till revansch. Emil Krafth och Dejan Kulusevski är tillbaka efter sina avstängningar. Förbundskaptenen Janne Andersson lär behöva en mittback till och får bläddra i mobilens adressbok.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons