Annons

Sverige ifrågasätter polskt viktkrav i backhoppning

För att få ekonomiskt stöd av det polska skidförbundet måste du ha ett BMI under 21.
Men resonemanget ifrågasätts från svenskt håll.
Backhoppning • Publicerad 2 augusti 2022
Norska stjärnan Maren Lundby tog en paus förra säsongen för att hon inte orkade banta – och missade OS i Peking. Arkivbild.
Norska stjärnan Maren Lundby tog en paus förra säsongen för att hon inte orkade banta – och missade OS i Peking. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Polska skidförbundet kräver att kvinnliga backhoppare har ett kroppsmasseindex (BMI) under 21. Annars får de inget ekonomiskt stöd av förbundet.

– Vi har nu väldigt strikta regler för landslaget. Det är en brutal sport. Vikt spelar en stor roll och det finns ingen nåd. Med ett BMI på 24-25 har du ingen chans i denna sport, säger Adam Malysz, tidigare fyrfaldig världsmästare i backhoppning, till Sportowefakty enligt SVT.

Annons

– BMI är ju en skala som behandlar vikt och längd och inte tar någon som helst hänsyn till muskelmassa. Som han (Malysz) uttrycker sig används den i helt fel syfte. I dag måste du ha ganska ordentlig kraft i benen, du måste träna hårt fysiskt och då lär du äta för att orka med. Har du inte kraften så blir du aldrig en världshoppare, säger Andreas Arén, sportsligt ansvarig för svensk backhoppning, till TT.

Naturlig balansgång

Medellängden på kvinnor i Sverige är 166 cm enligt SCB. För att ha ett BMI-värde på 21 får man inte väga mer än 58 kilo.

– Det finns absolut ingenting som säger att en som har 23 i BMI hoppar sämre än någon som har 21. BMI har ingenting med saken att göra. Det är upp till var och en att vara i den fysiska form där den känner att den presterar som bäst. Det är en naturlig balansgång i idrott, säger Arén.

Svenska backhopparen Astridt Norstedt anser att de polska reglerna exkluderar potentiellt duktiga hoppare.

– De går ju bakvägen. Man borde kunna få stöd med kosten av förbundet, det ska inte vara en förutsättning för att få ekonomiskt stöd. Det ska vara en samlad bedömning, klart att vikten har betydelse. Men det är inte allt, säger hon till SVT.

"Ödeläggande"

OS-guldvinnaren Maren Lundby, Norge, avstod från att delta i OS 2022 för att hon inte ville banta. Hon går hårt åt det polska viktkravet.

– Det är ödeläggande för utövarna enligt mig. Det bidrar till att unga tjejer bantar för att få vara med i landslaget, säger hon till VG.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons