Annons

Sverige mot Spanien och Danmark i fotbollens EM-kval

Spanien och Danmark står i Sveriges väg till fotbolls-EM 2008.
Minst en av de nationerna måste Lars Lagerbäcks landslag hålla bakom sig i kvalet.
– En svår grupp men man kan säga att alla grupper är tuffa, sade förbundskaptenen enligt Svenska fotbollförbundets hemsida.
Sport • Publicerad 27 januari 2006

Lars Lagerbäck är unik inom svensk fotboll, han är den ende som lyckosamt lotsat landslaget genom fyra kval. Men om det ska bli ett femte mästerskap i följd för Sverige i Österrike/Schweiz 2008 behövs en ny bra kvalinsats. Vid fredagens kvallottning i Montreux hamnade toppseedade Sverige i grupp F tillsammans med Spanien, Danmark, Lettland, Island, Nordirland och Liechtenstein.

– Danmark och Spanien är förstås bra motståndare. Nordirland är kanske den starkaste nationen från seedningsgrupp 6, sade Lagerbäck direkt efter lottningen.

Annons

Nya kvalmotståndare

De två första lagen i varje grupp kvalar in till EM-slutspelet, som totalt innehåller 16 lag.

Kvalspelet börjar till hösten, tidigast den 2 september, och de inblandade nationerna har 90 dagar på sig att bli överens om spelprogrammet. Kvalet ska vara klart till den 21 november 2007.

Sveriges herrlandslag har aldrig tidigare mött varken Spanien eller Danmark i kvalsammanhang. Landslaget har genom tiderna mött Spanien vid tio tillfällen och bara gått segrande ur två matcher. Därutöver finns fyra spanska segrar och fyra oavgjorda matcher. Sverige har mött Danmark hela 98 gånger, vilket har slutet med 45 segrar och 17 oavgjorda matcher.

Trots den tämligen tuffa lottningen fick Lagerbäck ändå igenom de önskningar han hade inför lottningen; hans landslag slapp hamna i en åttalagsgrupp och fick inga krävande resor österut.

– Resmässigt ser det ju ganska bra ut, kommenterade Lagerbäck efter lottningen.

EM-slutspelet inleds i schweiziska Basel den 7 juni 2008, och finalen avgörs i Österrikes huvudstad Wien den 29 juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons