Annons

Sverige OS-klart - tack vare Norge

Handbolls-VM blev ett misslyckande för Sverige.
Men svenskorna fick i alla fall en rolig Norgehistoria att skratta åt till slut.
- Det är fantastiskt. Otroligt skönt att vara klara för OS redan nu, säger landslagets Johanna Ahlm.
Sport • Publicerad 18 december 2011
Foto: Andre Penner

När Sveriges VM-turnering slutade med en dyster sorti redan i åttondelsfinalen såg det ut som att det skulle krävas ett ovisst kvalspel för att nå OS i London nästa år.

Enda tänkbara räddningsplankan var att det skulle bli norskt VM-guld. I så fall skulle Sverige – i egenskap av tvåa bakom Norge i förra EM – få en direktplats till OS.

Annons

Och Norge gjorde inte svenskorna besvikna. Det blev seger (32–24) i söndagens VM-final mot Frankrike.

– Det känns väldigt konstigt att vara så här glad när någon annan har vunnit, jublar Johanna Ahlm när TT når henne på telefon direkt efter slutsignalen.

Viborgproffset Ahlm följde matchen framför tv:n tillsammans med landslagskompisarna Isabelle Gulldén och Gabriella Kain.

– Så skönt. Nu kan vi verkligen koncentrera oss på OS redan nu, sätta upp våra mål och inte behöva fundera på något kval.

Skönt att få chans till revansch efter VM?

– Ja. Och nu kan man i alla fall säga att vi är underdogs igen, och det gick ju bra förra gången vi var det.

Norge tog kommandot om finalen i brasilianska Sao Paulo i mitten av första halvlek. I halvtid hade norskorna ryckt åt sig en 19–13-ledning och hade redan då ena handen på guldmedaljerna. Frankrike slet hårt för att komma in i matchen i andra halvlek, men lyckades aldrig krympa underläget till mindre än fem mål.

– Norge spelade fantastisk handboll. Att kunna använda så många spelare som alla gör det så bra, det är grymt imponerande, säger Ahlm.

Norge blir något att bita i för er i OS.

– Absolut. Men framför allt ska det bli så jäkla häftigt med OS, man vill bara ut och träna nu direkt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons