Annons

Sverige överklagar kritiserat femkampsbeslut

Modern femkamp • Publicerad 5 december 2021
Gustav Gustenau, Österrike, under hästhoppningsmomentet i modern femkamp under OS i Tokyo i somras.
Gustav Gustenau, Österrike, under hästhoppningsmomentet i modern femkamp under OS i Tokyo i somras.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Förra månaden kom beskedet att hästhoppning försvinner som en av grenarna i modern femkamp efter OS i Paris 2024.

Beslutet, fattat av det internationella förbundet för modern femkamp (UIPM), möttes av hård kritik, och nu har det svenska förbundet överklagat till idrottens skiljedomstol, Cas.

Annons

Det finns andra lösningar än att byta ut hästhoppningen, tycker det svenska förbundets ordförande Bengt Jönsson.

– Vi har ju i Sverige under lång tid jobbat för att femkampen ska utvecklas och att ridningen naturligtvis ska vara kvar, men att man ska jobba med god hästhållning och utbilda både ryttare och ledare och så vidare just i ridmomentet för att säkerställa att det blir bra, säger Jönsson till SVT.

Sajten Inside the games har tidigare skrivit att skälet till UIPM:s beslut är att man befarar att sporten ska mista sin OS-plats om hästhoppningen blir kvar. Detta efter skandalen i Tokyo i somras då en tysk tränare slog en häst som vägrade hoppa över ett hinder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons