Andersson: "Jag hoppas de tillfrisknar"

Tre raka förluster i Karjalaturneringen – och oroande rapporter hemifrån HV71 att hans lag drabbats av covid-19.
Tre Kronors lagkapten Lias Andersson åker hem till en osäker vardag:
Ishockey • Publicerad 8 november 2020
Finlands Valtteri Kemiläinen vinner en sargduell mot Jesper Frödén. Finland var också starkare och vann jumbomötet med 3–2.Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Tre Kronor tappade en 2–0-ledning till förlust i sista matchen mot hemmanationen Finland i Karjalaturneringen.

Timmarna före nedsläpp gick hans klubb HV71 ut med att man pausat verksamheten efter ett bekräftat covid-19-fall och flera spelare med symptom. På tisdag är det meningen att SHL ska starta om efter landslagsuppehållet, men hur det blir för Lias Andersson och hans HV71 är osäkert.

– Det känns tråkigt, jag har hört att det är spelare som är sjuka. Jag hoppas de tillfrisknar så att vi kan börja lira igen. Men vi tar säkerheten först, säger han.

"Får ha respekt"

HV71 är sjätte laget i SHL som drabbas av coronaviruset och förhoppningen om att en matchfri vecka skulle lugna smittspridningen verkar inte hålla.

– Man vet så lite om det här viruset. Folk kritiserar att den här landslagsturneringen skulle spelas, men här har vi inga sjuka och hemma i SHL drabbar det flera. Man vet inte, man får ha respekt för viruset, säger han.

Ett ungt och ganska oerfaret Tre Kronor hade det tufft i Karjalaturneringen. Lias Andersson, 22, gjorde sina första landskamper efter VM-guldet i Köpenhamn 2018, men blev poänglös i Helsingfors.

– Det har varit jättekul att spela, men tufft och jag inte nöjd över mitt eget spel och inte med helheten heller med tre raka förluster. Man åker hem hem med lite bittert humör, säger han.

Trubbig offensiv

Tre Kronor har haft det svårt med offensiven och bara gjort fyra mål på tre matcher. Mot Finland blixtrade laget till i början av andra perioden och gick upp till en 2–0-ledning efter två mål på 43 sekunder genom Max Friberg och Leon Bristedt. Det andra målet var Sveriges enda powerplaymål på tolv försök.

Men Finland vände och vann. Segermålet bakom Frölundamålvakten Niklas Rubin kom efter 17.33 av tredje perioden genom Valtteri Kemiläinen.

Dessförinnan hade svenskarna fått flera chanser i numerärt överläge i början av tredje perioden i 2–1-ledning. Spel i fem mot tre i 1.41 och fem mot fyra i två minuter gav ingenting.

– Det är vårt powerplay i dag. Vi har möjligheten att vinna den här matchen i tredje perioden, vi får chanserna, men vi är inte tillräckligt effektiva och passar i stället för att skjuta, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv till Viaplay.

Det är andra året i rad som Garpenlövs landslag förlorar alla tre matcherna i Karjala. Det hemmasnickrade SHL-landslaget var för tunt och räckte inte till.

Han ville inte lyfta fram några enskilda spelare efter tre raka förluster, men Frölundaduon, backen Jesper Sellgren och forwarden Max Friberg har tillhört två av några få glädjeämnen.

Tre Kronors nästa turnering är, om virusläget tillåter, Channel One Cup i Ryssland om drygt en månad.

Fakta: Så fortsätter säsongen

17-20 december: Channel One Cup (Ryssland).

11-14 februari 2021: Beijer Hockey Games (Sverige).

Vecka 16 (19-25 april): Norge (b), vecka 17: Danmark (h), vecka 18: Finland (h).

13-16 maj: Carlson Hockey Games (Tjeckien).

19 maj-6 juni: VM (Minsk/Riga).