Annons

Längdchefen: "Vill inte träffa annat folk"

Charterflyg, eget boende och egna bussresor mellan tävlingarna för att få till en riskfri miljö.
Längdlandslaget satsar på en egen bubbla när man nu beslutat att ställa upp i Tour de Ski.
Skidor • Publicerad 11 december 2020
Charlotte Kalla, som ännu inte gjort säsongspremiär efter coronasjukdomen, vill åka Tour de Ski. Arkivbild.
Charlotte Kalla, som ännu inte gjort säsongspremiär efter coronasjukdomen, vill åka Tour de Ski. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det svenska Tour de Ski-beskedet kommer efter en turbulent start på skidsäsongen.

Tunga nationer som Sverige, Norge och Finland hoppade av världscuptävlingarna i Davos, Schweiz, och i Dresden, Tyskland, efter premiären i finländska Ruka av rädsla för spridningen av coronaviruset.

Annons

Nu lämnar Sverige klartecken för touren.

– Vi har fått tag på ett charterflyg som nästan flyger oss till Val Müstair, där det börjar, och hem ifrån Val di Fiemme, där det avslutas. Vi behöver inte träffa något annat folk. Det låter jättetråkigt men det är så vi tänker; att vi inte vill träffa vanligt folk eller annat folk. Nu får vi till en bra korridor där vi kan hålla oss ifrån andra, säger landslagschefen Anders Byström.

Egen buss

Landslaget ska bo på eget hotell och åka i egen buss mellan tävlingarna, som inleds i Schweiz på nyårsdagen och avslutas i Italien nio dagar senare.

Åkarna ska coronatestas tre gånger under Tour de Ski, och det svenska laget testas en gång innan de lämnar Sverige för tävlingsstarten i Schweiz.

– Svenska skidförbundet har vidtaget exceptionella åtgärder för att säkerställa en smittfri miljö för våra åkare och ledare som ska delta i Tour de Ski. Med de åtgärder som har gjorts har vi en riskminimering som är i paritet som samma risk som vi hade varit hemma och tränat, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

Dessutom ska Internationella skidförbundet, Fis, genomföra vissa förändringar i upplägget som gällde i Ruka till tävlingarna i Davos och i Dresden.

Justeringar som även ska gälla för Tour de Ski.

– På plats hoppas jag att det är större avstånd mellan folk, det var väldigt trångt i Ruka på vissa ställen. Bland annat i coachzoner, start och mål samt mixedzon – där behöver man utöka det. Den feedbacken har vi gett och vi hoppas att de (Fis) tar till sig det både i Davos och i Dresden och framför allt till touren. Det är sådana detaljer som är viktig för oss, och som nu känns att de är på plats, säger Anders Byström.

TT: Hur trångt var det i Ruka?

– Det kanske inte var jättetrångt rent arealmässigt men det var folk som inte följde riktlinjerna som var uppsatta. Man tog av sig maskerna, man stod nära andra, det var trångt att passera i stängselkorridorer… Det var små grejer som gjorde att det var svårt att hålla avstånd till andra lag och funktionärer. Det tror jag kommer att bli bättre.

Kalla vill åka

Annons

Charlotte Kalla, som ännu inte gjort säsongsdebut efter sin coronasjukdom, har sagt till Radiosporten att hon jättegärna ville vara med i truppen till Tour de Ski. Även Maja Dahlqvist har ändrat sig.

– Nu är schemat helt annorlunda, så nu är jag också mer positiv till att gå en tour. Och jag tror att många (i landslaget) resonerar som jag. Att det är en annan situation nu och man är lite mer sugen, sade Dahlqvist till TT tidigare i veckan.

Den nya situationen handlar om att Sverige avstår världscuptävlingarna i Davos, 12-13 december, och i Dresden, 19-20 december.

Norge har valt att avstå från Tour de Ski.

Fakta: Tour de Ski

1–3 januari, Val Müstair, Schweiz: Sprint (f), masstart (k) och jaktstart (k).

5–6 januari, Toblach, Italien: 10/15 km (f), 10/15 km jaktstart (k).

9–10 januari, Val di Fiemme, Italien: 10/15 km masstart (k), sprint (k), 10 km (f) masstart med finalklättring i alpinbacke.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons