Annons

Förbundskaptenen: Tuff lottning i Nations League

Sveriges grupp i Nations League är nu lottad.
I sommar möter det blågula landslaget Slovenien, Serbien och Norge.
Fotboll • Publicerad 16 december 2021
Förbundskapten Janne Andersson leder laget som möter Norge, Slovenien och Serbien i Nations League i sommar. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson leder laget som möter Norge, Slovenien och Serbien i Nations League i sommar. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Trots att Norge är uträknat från VM efter att ha missat både kval- och playoffplats genom sin tredjeplats i kvalgruppen, tror Andersson att norrmännen ska bjuda på ett tufft motstånd i Nations League.

– Vi mötte Norge två gånger i EM-kvalet, i två ganska jämna matcher. Spelarna som var med då är säkert med nu, plus några nya bra spelare. Det är ett lag på frammarsch, säger han på en presskonferens efter lottningen och lägger till:

Annons

– Jag tror att det blir tuffa men roliga matcher.

Slovenien har han inte hunnit sätta sig in i ännu, men Serbien, som är klart för VM efter att ha vunnit gruppfinalen mot Portugal i kvalet, är en stark fotbollsnation, poängterar förbundskaptenen. Han konstaterar att lottningens utfall är "tufft".

– Det brukar vara så. Jag är världssämst på lottning, sedan jag fick jobbet har vi fått vad som på förhand ser ut att vara tuffa lottningar, säger han och fortsätter:

– Men så är det, man kan inte påverka det och sen vet man först i efterhand hur tufft det var.

I och med torsdagens besked kring att januariturnén ställts in kommer Andersson att ta ut en ny trupp först i mars, inför den avgörande VM-playoffmatchen mot Tjeckien.

– Det är jättetråkigt. Vi hade sett fram emot att åka, men det är som det är. När vi nu får signalerna från den medicinska kommittén och finnarna så känns det som ett självklart beslut, säger han.

Om Sverige tar sig vidare till VM 2022 i Qatar blir Nations League-gruppspelet viktiga träningsmatcher inför mästerskapet.

Fakta: Sverige i Nations League 2022/2023

Gruppspelet i Nations League avgörs i fyra olika ligor, över sex omgångar.

Sverige spelar i liga B och möter Serbien, Slovenien och Norge i grupp B4.

B1: Armenien, Irland, Skottland, Ukraina

B2: Albanien, Israel, Ryssland, Island

B3: Montenegro, Rumänien, Finland, Bosnien-Hercegovina

B4: Slovenien, Serbien, Norge, Sverige

De två första matcherna kommer att spelas 2–8 juni, match 3 och 4 mellan 8–14 juni och match 5 och 6 mellan 22– 27 september. Gruppvinnarna i liga A möts i slutspel i juni 2023, medan gruppvinnarna i de andra ligorna avancerar till nästa liganivå kommande turnering.

UEFA tillkännager alla matcher med avsparkstider på morgonen den 17 december.

Nations League kan ge lag utan EM-plats ytterligare en chans att kvala till mästerskapet 2024, men hur exakt kvalificeringen ser ut är ännu inte beslutat.

Källa: Svenska fotbollförbundet och UEFA

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons