Sverige till JVM-semi efter storseger

Sverige är klart för semifinal i damernas junior-VM efter en ny storseger.
Slovakien besegrades med 6–1 i Östersund och nu väntar USA i semifinal på lördag.
Ishockey • Publicerad 12 januari 2023

Sverige jagar sin första medalj i JVM, på damsidan med U18-spelare, sedan 2018 då det blev silver.

Så sent som i somras, då 2022 års upplaga spelades, kom Sverige fyra efter förlust i bronsmatchen mot Finland.

Sverige mötte USA i öppningsmatchen och skakade då den åttafaldiga världsmästaren i två perioder, men föll till slut med 3–6.

"Revanschsugna"

I en träningsmatch inför JVM vann däremot Sverige med 1–0.

– Det ska bli kul att möta USA, vi är revanschsugna, säger Hilda Svensson, HV-forwarden som gjorde ett mål och med fyra totalt är svensk skyttedrottning.

Efter de inledande förlusterna mot USA och Kanada (2–4) har svenskorna tagit två storsegrar och gjort 6–1 både på Finland och Slovakien.

Sverige tog greppet direkt, ledde efter första perioden med 2–1. Men inledningsperiodens godbit bjöd Slovakiens Nela Lopusanova som svarade för 1–1-kvitteringen med ett spektakulärt "Zorro"-mål.

Chanslös målvakt

Bakom det svenska målet lade hon upp pucken på klubbladet och drog sedan in den i första krysset bakom svenska målvakten Felicia Frank, Brynäs, som var chanslös.

– Det är väldigt snyggt, men vi måste vara beredd på allt, säger Stina Andersson, som gjorde 1–0-målet, till SVT.

Båda svenska målen i första perioden kom i numerärt överläge och Jenna Raunio gjorde 2–1.

Svenskorna seglade sedan enkelt ifrån med två mål både i andra och tredje perioden.

Totalt sex spelare gjorde mål och hela elva spelare poäng. HV-backen Raunio var vassast med ett mål och två assist.

Fakta: Så fortsätter slutspelet