Sverige utklassat och borta från VM

München (SMP)
Sveriges VM-äventyr är över.
Det tog slut i München, där värdnationen Tyskland inte bara var ett utan flera nummer för stort.
Tyskland vann med 2–0, efter en rasande inledning och en straffmiss av Henrik Larsson i andra halvlek.
Sport • Publicerad 24 juni 2006
Ett slaget svenskt landslag i fotboll. Foto: Filip Sjöfors
Ett slaget svenskt landslag i fotboll. Foto: Filip SjöforsFoto:

Jürgen Klinsmanns unga lag visade ingen nervositet över huvud taget när det körde över Sverige. Redan efter tolv minuter hade tyskarna gjort sina båda mål.

Vid båda tillfällena svarade Miroslav Klose för förarbetet.

Vid båda tillfällena var det Lukas Podolski som avslutade.

Vid båda tillfällens uppträdde den svenska försvarslinjen tamt,ängsligt och oorganiserat.

Kördes över

De flesta av de 66 000 på Allianz Arena i München befann sig i ett saligt tillstånd när domaren Carlos Simon, Brasilien, blåste av matchen.

Det blev precis så tufft för Sverige och så enkelt för Tyskland som den bild de tyska medierna målat upp i uppladdningen.

Sverige kördes över.

Sverige hade inte en chans.

Bommade straff

Sverige fick Teddy Lucic utvisad redan efter 35 minuter. Men Sverige fick en gyllene chans att boka in en returbiljett i matchen. Detta när Henke Larsson, framspelad av Zlatan Ibrahimovic fälldes och fick straff i den 52:a minuten.

Henke tog själv hand om straffen, men drog den en meter över Jens Lehmanns ribba. Symboliskt för Henke, som varit ett stort mysterium under hela VM-turneringen.

Överlista

Lars Lagerbäck satsade på Zlatan Ibrahimovic från start. Det gjorde han rätt i. Trots att Zlatan är flera klasser sämre än vad vi är vana att se honom låg han bakom det lilla Sverige skapade i offensiv väg.

Förutom straffen hade Zlatan själv ett bra läge då han med ett närskott i första halvlek var nära att överlista Lehmann.

Klart bäste svensk i ett lag där de flesta svek var målvakten Andreas Isaksson. 2–0 är små siffror, tack vare Isakssons fina räddningar på skott efter skott från den tyska anfallsmaskinen.

Slut

Isaksson är värd högsta betyg och det skulle förvåna om hans marknadsvärde inte stiger efter den här matchen.

Tyskland var precis så bra som i slutspelet. Spelare som Klose och Podolski har formtoppar, Ballack styr elegant mittfältet och backlinjen spelar (i alla fall mot Sverige) helt pardonlöst. Tyskland kan gå långt. Tyskland kan faktiskt vinna VM. Det kan inte Sverige.