Annons

Sveriges elitkastare stannar i Växjö

Sveriges elitkastare i friidrott fortsätter att samlas i Växjö.
Svenska friidrottsförbundet och Växjö kommun har förlängt satsningen på Prestationscentrum för kastgrenar.
Växjö • Publicerad 11 december 2018
Fanny Roos från Växjö är en av Sveriges största stjärnor inom kastgrenarna i friidrott.
Fanny Roos från Växjö är en av Sveriges största stjärnor inom kastgrenarna i friidrott.Foto: Urban Nilsson

– Det här är fantastiskt bra. Ska en satsning på kastgrenarna ge utdelning är det långsamma processer som gäller. Jag sa när jag började att det här kommer ta tid innan vi ser effekten fullt ut. Nu har vi kört i fyra år och det känns bra att få köra på i samma spår och på samma ort i minst fyra år till, säger Anders Axlid, ansvarig Prestationscentrum Kast i Växjö, till Smålandsposten.

Tanken med satsningen på ett Prestationscentrum är att skapa ett nav för elitutvecklingen inom friidrottens olika kastgrenar.

Annons

Bland de aktiva som är kopplade till Växjö återfinns diskusstjärnan Daniel Ståhl och kulstjärnan Fanny Roos.

– Vi har mycket folk som kommer till Växjö i olika sammanhang. Det är på träningsläger eller andra utvecklingsträffar. Ofta i helgformat, fredag till söndag, där vi bjuder in folk i olika konstellationer. Det kan vara våra allra bästa eller exempelvis juniorerna, säger Anders Axlid.

– Vi har också något som kallas konsultationer där enskilda individer får hjälp, helst tillsammans med deras egen tränare. Dessutom har vi konferenser i viss utsträckning, fortsätter han.

Varför är det viktigt att ni får vara kvar i Växjö?

– I Växjö är förutsättningarna för kast bäst i hela Sverige helt enkelt, eller till och med i norra Europa skulle jag säga. Det har med Tipshallen och Telekonsult Arena att göra. Faciliteterna är unika. Sedan har vi ett väldigt bra samarbete med Växjö kommun. Kommunen är väldigt lättsam att ha att göra med och den är väldigt delaktig.

Det nya avtalet mellan Växjö kommun och Svenska friidrottsförbundet sträcker sig till och med 2022.

– Vi är stolta över att Växjö får fortsätta att vara hemvist för Prestationscentrum kast. Vi har unika förutsättningar här som gör detta möjligt. När Sveriges elitkastare samlas och tränar i Växjö bidrar uppmärksamheten till att höja hela stadens attraktionskraft, säger Jessica Råhlin, Växjö kommuns fritidschef på kultur- och fritidsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons