Annons

Svidande kritik mot IFK Norrköpings ledning

Hur mår IFK Norrköping?
Inte alls bra, enligt mångårige medarbetaren Stefan Hellberg. I en intervju riktar han svidande kritik mot hur klubben leds.
Fotboll • Publicerad 13 december 2020
Stefan Hellberg, mångårig ledare i IFK Norrköping, slutar och riktar hård kritik mot hur klubbens leds. Arkivbild
Stefan Hellberg, mångårig ledare i IFK Norrköping, slutar och riktar hård kritik mot hur klubbens leds. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg
IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt. Arkivbild.
IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Hellberg, 65, har sagt upp sig efter åtskilliga år i klubbens tjänst. Han vann SM-guld som assisterande till Kent Karlsson redan 1989 och hade samma roll under Janne Andersson när klubben vann allsvenskan för fem år sedan.

Men nu har han fått nog.

Annons

– Jag kan inte lämna utan att säga vad jag tycker. Det är en skyldighet – mot mina arbetskamrater och IFK Norrköping. Jag är i det läget att jag faktiskt kan göra det. Jag skulle inte vilja göra det, men jag måste. Jag borde bara ha gjort det tidigare, säger han till Norrköpings Tidningar.

Behandlas inte med respekt

IFK Norrköping hade en minst sagt vinglig säsong och landade efter en utmärkt start till slut på sjätteplats. Ekonomiskt mår klubben bra, men bakom kulisserna menar Hellberg att det finns ett stort missnöje med den förda personalpolitiken.

– Styrelsen behandlar inte folk på ett respektfullt sätt. Styrelsens uppgift är, precis som för oss inom fotbollen, att se till att motivera, inspirera och uppmuntra var och en via deras chefer. Vi har inte den miljön i dag. Många i föreningen känner inte det stödet eller tryggheten.

Föreningen har under året uppmärksammats kring personalfrågor. I vintras fick Mikael Hansson, före detta spelare och i flera år sedan players manager, lämna sin tjänst trots starka protester från spelartruppen.

Nyligen valde den erkänt skicklige idrottsskadeterapeuten Dale Reese, som även jobbar åt landslaget, att istället engagera sig i Helsingborgs IF. Även ledaren Stefan Thordarson och marknadschefen Robin Bornehav lämnar föreningen.

– Vi har under Janne Anderssons och Jens Gustafssons tid i klubben sett en otrolig utveckling av spelare. Den är präglad och skapad av en miljö, där det alltid finns en tro på människans förmåga att prestera, en stöttning som kan ta spelaren till nästa nivå och där det är okej att göra misstag så länge man agerar för lagets bästa. Det är den miljön man vill och ska ha. En stor del av föreningens ekonomiska lyft har kommit genom just det, genom våra framgångar och spelarförsäljningar.

"Människor som inte mår bra"

– Den miljön har vi inte i hela föreningen. Jag ser människor som inte mår bra, är ledsna och inte kan prestera i sitt arbete. Det är allvarligt för föreningens framtid, säger Hellberg.

Han anser att ordföranden Peter Hunt är ytterst ansvarig och vill att årsmötet väljer en ny. I ett mejl till Norrköpings Tidningar svarar Hunt på kritiken. Han säger bland annat:

"Man tar på sig ett stort ansvar att diskvalificera, styrelsen med ordförande, valberedning med flera som nu Stefan gör. Naturligtvis är inte alla beslut som jag tar riktiga. Jag fallerar emellanåt och kommer att så göra i framtiden. Min ambition är dock i alla lägen agera för föreningens bästa. Det är ett brutalt angrepp på mig och IFK:s styrelse som jag anser vara okamratligt."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons