Annons

Svitolina besegrar ryska – prispengar till armén

Ukrainska Elina Svitolina vägrade först att möta ryska Anastasia Potapova, eller någon av hennes landsmaninnor.
Men efter att WTA krävt att ryska spelare tävlar under neutral flagg ställde sig Svitolina till slut på planen, och besegrade sin ryska motståndare.
Ukrainakriget • Publicerad 2 mars 2022
Elina Svitolina besegrade ryska Anastasia Potapova.
Elina Svitolina besegrade ryska Anastasia Potapova.Foto: AP/TT

– Det är en väldigt speciell tillställning för mig. Alla prispengar kommer att gå till den ukrainska armén, sade Elina Svitolina – tidigare världstrea – efter matchen, vilket möttes av jubel från publiken.

Svitolina vann matchen i WTA-tävlingen i Monterrey i Mexiko med 6–2, 6–1.

Vägrade spela

Annons

Svitolina hotade i samband med turneringen att hon skulle vägra spela mot ryska eller belarusiska motståndare om de tävlade under sina hemländers flaggor. Men i och med att WTA och ATP beslutade att idrottarna bara fick tävla under neutral flagg kunde ukrainskan ställa sig på planen under tisdagskvällen, lokal tid.

Segern i första omgången är värd 2 675 dollar (nästan 26 000 kronor). 27-åringen har vuxit upp i Odessa och Charkiv i Ukraina. Charkiv har under de senaste dygnen varit hårt ansatt av rysk beskjutning.

– Jag spelar inte bara för mig själv. Jag spelar för mitt land, jag spelar för hjälpen till den ukrainska armén och folk i nöd. Varje seger som jag kommer att få med mig kommer att vara väldigt speciell, sade hon enligt WTA:s sajt.

I andra omgången tar sig ukrainskan an bulgariskan Viktoriya Tomova.

"Sorg, tårar och krig"

20-åriga Potapova, som spelade dubbel med svenska Rebecca Peterson i Australian Open, säger i ett uttalande att hon inte ser motståndare som en person från ett annat land.

Hon skriver att hon är emot "sorg, tårar och krig" och att "professionella idrottspersoner tyvärr i praktiken hålls gisslan av den nuvarande situationen".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons