Annons

Täckduken kan inte rullas ut på Värendsvallen

Två installationer på Värendsvallen kostar Växjös skattebetalare miljonbelopp.
Täckduken till A-planen, som inköptes för 800 000 kronor våren 2003, går inte att rulla ut.
Kostnaden för att ta bort och destruera det utdömda konstgräset på Värendsvallens grusplan hamnar på cirka 200 000 kronor.
Sport • Publicerad 14 mars 2006
Björn Hedberg, chef på Värendsvallen. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

- Vi kommer inte att använda täckduken i år heller. Enligt kravspecifikationen skulle två personer på 15 minuter kunna rulla ut respektive rulla in täckduken. Men enligt vår uppfattning krävs minst 10-15 personer för hanteringen plus att det tar betydligt längre tid än 15 minuter att rulla ut och rulla in duken, säger fritidschefen Lars-Evert Ekman.

Vid ett enda tillfälle i fjol lade personalen på Värendsvallen på täckduken över A-planen.

Annons

- Men då fick vi använda en traktor och lyfta in duken med hjälp av gafflar, säger Björn Hedberg, chef på Värendsvallen.

Samma problem i Halmstad

Det är Sportbyggarna Entreprenad (Spentab) i Stockholmsförorten Skogås som har levererat täckduken både till Värendsvallen och till Örjans Vall i Halmstad, där man heller inte kan använda täckduken.

- Vi har försökt leva upp till kraven men det är litet komplicerat. Till vissa delar är det också en utbildningssak men vi är medvetna om att det fordras ganska stora manuella resurser för att få duken på plats, säger Curth Otterström på Spentab.

Tills vidare kommer alltså täckduken att ligga oanvänd på Värendsvallen. Någon uppgörelse mellan Växjö kommun och Spentab är heller inte i sikte.

Det betyder att när snön har smält på A-planen och tjälen är ur jorden lägger vaktmästarna för hand ut en växtfiltduk i form av ett lapptäcke ovanpå gräsmattan.

- Det fungerade väl i fjol. Då fick vi beröm för att planen var så bra. Därför gör vi likadant i år, säger Björn Hedberg.

Fastfrusen konstgräsmatta

För konstgräset på Värendsvallens grusplan har kylan också ställt till det.

- Gräsmattan är helt enkelt fastfrusen och då måste vi avvakta tö och mildväder innan vi kan vidta några åtgärder, säger Lars-Evert Ekman.

Annons

Eftersom sju på Värendsvallen verksamma fotbollsföreningar har dömt ut den gamla konstgräsmattan från Värendsvallens Tipshall som direkt farlig att använda både för träning och matcher och vill att grusplanen återställs i sitt ursprungliga skick återstår enbart att skicka mattan till destruktion.

- Det tar några arbetsdagar att få bort mattan. Sedan skickas mattan till ett företag i Halmstad för destruktion. För detta får fritidsförvaltningen betala cirka 200 000 kronor. När plastmattan är borta kan planen snabbt användas igen, säger Lars-Evert Ekman.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons