Annons

Tacklingar i damhockeyn får fortsätta

Det ettåriga projektet med att tillåta tacklingar inom svensk damishockeys två högsta serier förlängs med en säsong.
Dessutom utökas det till de fyra regionala juniorserierna.
Ishockey • Publicerad 2 juni 2023
Tacklingar tillåts även nästa säsong för svenska hockeydamer. Arkivbild.
Tacklingar tillåts även nästa säsong för svenska hockeydamer. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

"Ett stort och viktigt beslut för svensk damhockey. Vi bröt ny mark inför säsongen 22/23 när vi tillät tacklingar i SDHL och NDHL och det är ett projekt som följs noggrant av övriga nationer och IIHF, säger ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark i ett pressmeddelande.

"Vi tycker att den utvärdering som har gjorts och den inställningen som spelare och ledare har gett uttryck för, är ett starkt argument för att driva projektet vidare."

Annons

Pilotprojektet har noggrant följts upp och bevakats under säsongen och i utvärderingen som forskaren Tobias Stark, vid Linnúniversitetet, gjort svarar 86 procent av spelarna att de är "väldigt positiva" eller "positiva" till förändringen i tacklingsfrågan. Bland de fördelar som har uttryckts nämns en tuffare konkurrens, ett större underhållningsvärde och mindre skadebenägenhet.

Projektet utökas och tacklingar ska nästa säsong även tillåtas i de fyra regionala juniorserierna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons