Annons

Taggat Växjö Lakers tog två poäng mot Färjestad

4 600 åskådare kom till Vida Arena för att stötta ett nedsablat Växjö Lakers med sex raka förluster i bagaget.
Och de fick fin valuta för entrépengen när ett heltaggat Lakers slog Färjestad med 2–1 efter straffläggning.
Sport • Publicerad 10 oktober 2012

– Vi bjöd på underhållning och jag tror nog att våra supportrar gick hem nöjda och glada, sa Lakerstränaren Janne Karlsson som självklart var lätt över trendbrottet.

Redan från start i första perioden förstod man att Lakersspelarna hade något bra på gång.

Annons

Ett uppoffrande och välorganiserat boxplay följdes av att hemmaspelarna satte sig i rejäl respekt hos motståndarna.

Mikael Daggen Eriksson tuffade till sig mot både Sanny Lindström och Ole-Kristian Tollefsen och även Johan Bois Andersson gruffade med Färjestads hårdföre norrman. Lägg därtill att Lakers vann så gott som varje närkamp i första perioden.

Kedjan med Daggen, Alexander Johansson och Bois är inte den mest konstruktiva i elitserien, men på något sätt var det den som visade vägen i går.

– Det är så här jag vill att vi ska spela i varje byte och match. I princip alla jobbade och slet stenhårt, sa Janne Karlsson.

Färjestads assisterande tränare Andreas Johansson var förstås inte lika uppåt:

– Växjö vann rättvist. Vi gjorde en usel förstaperiod och blev lite bättre i andra och tredje, men sammantaget var det här vår sämsta match. Vi är irriterade och besvikna.

Det sägs ofta att man inte spelar bättre än vad motståndet tillåter och sannolikt var det Lakersspelarnas heta vilja, tuffa närkampsspel och effektiva backchecking som sänkte Färjestad.

Karlstadgängets tränare Leif Carlsson hade inför gårdagens match sagt att hans lag skulle ställas mot ett desperat Växjö Lakers och då visste inte Leif hur rätt han skulle få.

Lakersspelarna var verkligen stekheta, eller desperata om ni så vill.

Färjestadstjärnor som Ole-Kristian Tollefsen, Rickard Wallin, Per Åslund, Mikael Johansson, Anders Bastiansen och Marius Holtet, bara för att nämna några, framstod långa stunder som ordinära elitseriespelare. Och det var Lakers orsaken till.

Annons

Men allt som Lakers gjorde mot Färjestad var inte bra. Det blev ingen islossning i vare sig målskyttet eller powerplay. Trots många fina lägen förmådde Lakers bara göra ett mål på 65 minuter och i PP är laget nu upp i 43 stycken utan en enda fullträff.

– Vi har fortfarande problem med vissa saker, erkände Janne Karlsson som fick sett urtjusigt 1–0-mål 9.29 in i tredje perioden.

Petr Vampola fick pucken i mittzonen och solokörde förbi tre motståndare innan han la in pucken bakom Alexander Salak med en backhand.

Då var stämningen i Vida Arena på kokpunkten. Men Lakers fick snabbt smolk i glädjebägaren då Rickard Wallin kvitterade 1.30 senare.

Slutskedet av tredje och sudden death blev spännande, men mållöst.

I straffläggningen blev Steve Saviano Växjö Lakers matchvinnare. Han rakade in Lakers tredje straff i öppet mål efter att Alexander Salak ramlat omkull (!) innan Steve gjort sitt drag.

Innan avgörandet hade Per Åslund och Chris Lee missat för Färjestad där förre Lakersliraren Joakim Hillding blev ende straffmålskytt.

Miikka Männikkö gjorde straffmål för Lakers medan Tomi Kallio missade.

– Jag är tacksam för att vi tog två poäng, avslutade Janne Karlsson.

Undra på det...

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons