Taif kom i gång för sent – föll mot Södertälje

Allsvenska mötet mellan gamla storheterna Södertälje SK och Tingsryds AIF innehöll en NHL-kamp. Carl Hagelin gjorde sin första A-lagsmatch för Södertälje och ställdes mot Tingsryds stjärnkeeper Viktor Fasth.
Sport • Publicerad 10 oktober 2012

Södertälje och Hagelin vann med 4–3, men det var Viktor Fasth som tog hem matchen i matchen mellan yrkesmännen från USA.

-Det är skit samma om det går bra för mig. Det är bara vinst för laget som räknas om jag ska vara nöjd, säger Viktor Fasth.

Vinnarskallen Fasth var bara nöjd med sitt lags tredje period.

- Om vi gjort samma jobb som i tredje även i de båda inledande perioderna kunde vi vunnit, säger Viktor.

Södertälje hade 36 skott och Viktor klarade 32 av dem. Fakta som säger det mesta.

Södertälje-fansen hyllade före nedsläpp Carl Hagelins hemkomst från New York Rangers (64 NHL-matcher och 17 i slutspelet). Hagelin lämnade Sverige redan som 18-åring för att göra karriär ”ower there”.

En jätte-tifo med Hagelins porträtt och texten ”Hagelin en av oss” välkomnade NHL-stjärnan.

Hagelins kedja, med Matt Read och Damien Fleury, tokkörde direkt efter nedsläpp. Viktor Fasth fick mota skott på skott och det dröjde tio minuter innan Tingsryd kom in i matchen. Södertäljes enorma forcering bedarrade och första perioden blev mållös.

Andra hade samma tendens som den första. Södertälje gick på knock, men med en väsentlig skillnad. Södertälje fick redan efter 29 sekunder (Andreas Hjelm) hål på Fasth.

Taif-målvakten räddade flera frilägen innan han tvingades kapitulera ännu en gång när Matt Read satte 2–0-pucken efter 16,39. Skotten 17-6 i andra perioden speglade i vilken försvarszon som spelet var förlagt.

I tredje fick Tingsryd hela tiden jaga sedan Ziga Jeglic gjort 3–0 och Jonas Engström 4–2 i powerplay. Filip Owessons utvisning, när han hjälpte egna målvakten, fick Taif-tränaren Petter Nilsson att bli förbannad.

-Att domarna missar utvisningar kan jag acceptera. Men att domarna hittar utvisningar som inte finns kommer jag aldrig att köpa. Södertäljes fjärde mål när Owesson var utvisad dödade ju matchen, dundrar Petter Nilsson.

Nåväl, Tingsryd gjorde en bra tredje period och vägrade vika ned sig. Thomas Larsson var Tingsryds bästa spelare och assisterade Jordan Smotherman vid 3–1 och soloåkte in 3–2-pucken i boxplay.

Hampus Gustavsson reducerade ännu en gång, men längre än så kom inte Taif mot ett Södertälje med rinkens bästa spelare i förste-centern Matt Read.

-I de två första perioderna vann vi inga närkamper, killarna ville inte ha puck, och bara stod där och tittade. Viktor Fasth höll oss kvar och gjorde att vi hade chansen att få poäng med oss in i det sista. Den tredje var spelmässigt riktigt bra från vår sida, summerar Petter Nilsson.