Taif slarvade och tappade

Taif:s debutant David Fredriksson var inne på ett mål framåt och ett mål bakåt i lör- dagens hemmamatch mot Rögle, men poängen uteblev för Tingsryd som inkasserade sin sjätte raka förlust efter 2–4 (0–2, 2–0, 0–2) inför 2 267 åskådare.
Sport • Publicerad 18 oktober 2010

Senaste hockeymatchen som David Fredriksson spelade var den 11 april i kvalseriens sista match för Södertälje borta mot Rögle. En match som Rögle vann med 3–2 efter straffar. Fredriksson fick inget nytt kontrakt med SSK och har tills Taif kontrakterade honom i förra veckan varit klubblös.

I lördags när den matchotränade forwarden var tillbaka i hetluften stod åter Rögle för motståndet och nu precis som då tillhörde Fredriksson förlorarlaget.

– Jag kommer inte från NHL och har inte 70 NHL-matcher i kroppen direkt, utan den senaste matchen jag spelade var i kvalserien med Södertälje. Jag har tränat lite med HC Dalen (moderklubben som spelar i division 2) och ligger väl 15–20 matcher efter de andra här i laget. Jag tycker ändå att det kändes bra i kroppen, men det är det där med tempot, sa den 25-årige Jönköpingskillen besviken över att Tingsryd torskade.

För det här var en match som Taif, efter en bedrövlig förstaperiod där man slarvade hejdlöst och låg under med 0–2, hade vänt och skaffat kommandot i.

Detta efter en helgjuten andraperiod där Taif plötsligt gjorde allt rätt och både reducerade och kvitterade. Simon Stark sköt tidigt elegant 1–2 och Jari Kauppila satte 2–2 när han slog in returen som Rögle- målvakten Jonas Fransson lämnade efter att Tom Koivisto skjutit honom stenhårt på ansiktsmasken.

Matchen var vidöppen inför sista perioden och stod länge och vägde. Men slarv i egen zon från Tingsryd gjorde att Rögle kunde sätta 2–3-pucken i den 56:e spelminuten och i kvitteringsjakten plockade Tingsryd ut målvakten Axel Brage, men då slarvades det i anfalls- zonen och Rögle kunde sätta 2–4 i tom kasse.

– Det är sjätte eller sjunde gången som vi tar ut målvakten utan att lyckas få till det, sa Tingsrydstränaren Mikael Tisell, som inte direkt gullade med sina spelare i första periodpausen.

– Jag höjde rösten en aning och blev tydlig.

Kanske borde han ha upprepat sina ord i andra periodpausen för de sista 20 minuterna föll Taifarna tillbaka i gamla synder, även om de inte var lika uppenbara som i första perioden.

Problemet med målskyttet kvarstår och även om Röglemålvakten var duktig, borde exempelvis en sån som Matt Davidson satt åtminstone ett av sina tre fina lägen framför mål.

Debutanten David Fredriksson visade framför allt styrka i närkamperna utmed sargen och var klart godkänd i sin debut trots sparsamt med speltid.

– Det syns att han inte har farten uppe, men han tar igen puckarna, har bra räckvidd och bra blick på isen. Jag tror att vi kommer att få nytta av honom när han kommer in i det på allvar, svarade Mikael Tisell.

Med lite flyt kunde 100 kiloskolossen även ha gjort mål och vid 2–2-målet stod han för en läcker pass till Koivisto. Men det är inte främst som poänggörare han har värvats.

– Min roll som powerforward är mer att bidra med energi och öppna ytor för de andra, säger Taifs nummer 55 som spelade till vänster i en kedja med Markus Molin och Jari Kauppila.

Kauppila som Fredriksson för övrigt har ett SM-guld ihop med från 2008 när de båda spelade i HV71.

Det finns fler vinnar- typer än de båda i Taif och frågan är när laget åter kan slå in på det vinnande spåret igen? Nästa chans ges på onsdag mot Bofors.