Annons

Taif välte Västerås

Trots uselt boxplay (igen) lyckades Tingsryd besegra Västerås med 5–3 i årets sista match.
Förklaring: De grönvita kämpade som djur (tigrar?) i 60 minuter.
Sport • Publicerad 30 december 2010
Simon Stark och David Fredriksson, två av Tingsryds bästa spelare i går, jublar efter den sistnämndes 4?2-mål. Västerås Markus Ljungh (18) och Per Helmersson (44) deppar.
Simon Stark och David Fredriksson, två av Tingsryds bästa spelare i går, jublar efter den sistnämndes 4?2-mål. Västerås Markus Ljungh (18) och Per Helmersson (44) deppar.Foto: Lena Gunnarsson

– I kväll var det härlig energi i laget. Som natt och dag jämfört med derbyförlusten i Växjö, sa Tingsryds assisterande tränare Larry Pilut.

Att Tingsryd vann rättvist, trots tre boxplaymål i baken på sammanlagt bara tre boxplay i matchen, intygade även Västerås tränare Mats Waltin:

Annons

– Vi mötte en motståndare som var både bättre och hetare än vi. Tingsryd vann hur rättvist som helst, sa han.

Visserligen vann gästerna skotten med 25–23, men Tero Leinonen spelade stabilt i hemmakassen. Speciellt när Västerås tryckte på i slutet.

Men det började illa för Tero och Taif. Efter 8.45 sköt Jonas Leetma 0–1 från blålinjen. Detta i samband med ett boxplay som Taif drog på sig för alltför många spelare på banan.

Men en av många bra hemmaspelare i går, Simon Stark, gjorde 1–1 i PP sedan han på andra försöket slagit in en retur.

Västerås öppnade andra perioden med ett nytt PP-mål av poängmaskinen Damien Fleury redan efter 36 sekunder.

– Just då var vi lite på gång, men tyvärr gjorde vi ett individuellt misstag som gav Tingsryd 2–2 och sedan var vi aldrig riktigt med i matchen mer, sa Waltin.

Taifs back Jan Öberg gjorde både 2–2 (fint framspelad av Stark) och 3–2 (fint framspelad av Matt Davidson).

När sedan kämpen David Fredriksson utnyttjade en retur sedan Tom Koivisto skjutit hade Tingsryd ledningen med 4–2.

Robin Nilssons VIK-reducering efter 15.29 gav dock spänning inför tredje perioden.

Men matchens sista mål blev också matchens mest eleganta. Matt Davidson vann en tekning och pucken gick till Janos Vas som skickade in den i kryssribban så det klingade till i hela Dackehallen!

Annons

– Jag är väldigt nöjd med vårt spel fem mot fem, summerade Larry Pilut.

Det hade han förstås helt rätt i, och låt oss inte fokusera för mycket på Taifs dåliga boxplay efter tre viktiga poäng som de i går. Det fanns nämligen väldigt mycket som var bra den här decemberkvällen.

Den till fyra femtedelar finska förstafemman var klasser bättre än i annandagens derby mot Växjö. Och allra bäst var den femte länken, David Fredriksson.

I andralinan jobbade Matt Davidson som alltid och Janos Vas är en sevärd spelare.

Tredjefemman gjorde faktiskt hälften av målen tack vare Öbergs två fullträffar och yrvädret Simon Starks 1–1. Fjärdekedjan fick bara göra några "ströbyten".

Vad gäller backsidan kan noteras att Robin Jacobsson var tillbaka iklädd en speciell hjälm för att skydda hans käke. Robin kände sig för lite i matchöppningen men spelade desto mer i slutet.

– När man såg hur Tingsryd uppträdde i den här matchen är det svårt och förstå varför laget ligger så långt ner i tabellen. Men å andra sidan verkar det som om alla slår alla i årets allsvenska, påpekade Mats Waltin.

Larry Pilut lanserade förresten en egen teori om varför det varit så många skrällar i allsvenskan senaste tiden:

– Många lag tog ledigt över julen. Därför är det "premiärkänsla" över en del matcher nu och det brukar ju alltid bli skrällar i början av säsongen.

Låter lite Larry-logiskt, eller hur?

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons