Annons

Tänkte mer på Öster än sig själv

I måndags fick Östers medlemmar chockbeskedet att populäre tränaren Jörgen Divan Petersson har sagt upp sig.
I dag kan Smålandsposten avslöja orsaken till att han lämnar föreningen.
Sport • Publicerad 4 december 2013
I centrumJörgen Divan Petersson tänkte mer på Öster än sig själv när han sa upp sig från tränarjobbet. Och han har svårt att förstå kritiken mot huvudtränaren Andreas Thomsson, bredvid Divan på den här bilden.
I centrumJörgen Divan Petersson tänkte mer på Öster än sig själv när han sa upp sig från tränarjobbet. Och han har svårt att förstå kritiken mot huvudtränaren Andreas Thomsson, bredvid Divan på den här bilden.Foto: Lena Gunnarsson

– Jag har haft en dialog med Kuno (Östers sportchef Peter Kuno Johansson) under en längre tid och det är tydligt hur tufft ekonomiskt Öster har det. Jag tycker att de pengar som jag kostar kan användas bättre, det viktigaste är att föreningen kan investera i framtiden och få fram egna spelare från ungdomsakademin, säger Jörgen i en öppenhjärtig intervju.

– Folk har fått lämna och det har varit diskussioner om förlängningar, men för att värna om framtida spelare som utbildas i föreningen gäller det att pengarna används på bästa sätt. Öster måste kunna behålla en bra organisation över lång tid för spelarna som ska utvecklas i tipselit och skolan, föreningen har bra utbildare och skoltränare och Wibbes roll är jätteviktig, poängterar Jörgen Petersson och syftar på Peter Wibrån som är koordinator i Östers elitungdomsarbete.

Annons

Att Divan hoppar av sitt tränarjobb för att ge Östers IF ekonomiskt utrymme för att kunna behålla kvalitén i elitungdomsarbetet är förstås omtänksamt och vittnar om hur mycket föreningen betyder för honom. Men det är också anmärkningsvärt att han säger upp sig utan att ha klart med något nytt uppdrag.

– Jag har haft några samtal sedan det blev känt att jag lämnar Öster, men jag har inte klart med något nytt jobb, säger Divan via telefon från Kanarieöarna där han befinner sig på semester.

– Jag solar och Damma spelar golf, skojar Jörgen som bor granne med Jan Lill-Damma Mattsson på hotellet.

I dagarna förenas för övrigt hela gångna säsongens tränartrojka i Öster då även Andreas Thomsson anländer till semesterorten på Kanarieöarna.

Därmed kan eventuella spekulationer om att Jörgen Petersson lämnar Österjobbet på grund av att samarbetet med Andreas Thomsson inte har fungerat avfärdas.

– Det har absolut inte varit några problem i samarbetet. Andreas är fantastiskt bra människa och vi har haft en bra relation i hela ledarteamet, säger Jörgen Petersson som låter lite irriterad över den kritik som riktats mot Östers huvudtränare.

– Det har varit mycket smågnäll, som det ofta blir när man har motgångar, men han har gjort ett bra jobb, säger Divan och betonar en sanning.

– Andreas Thomsson har en erfarenhet som spelare och tränare i allsvenskan som är större än de flesta i föreningen.

Samtidigt som Jörgen Petersson hyllar sin numera före detta tränarkollega låter det som om han tycker att spelarna som kritiserat Thomsson istället borde rannsaka sig själva i högre utsträckning efter fiaskot i allsvenskan.

Det sa inte Divan i intervjun, men ibland kan man lyssna eller läsa mellan orden och raderna...

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons