Annons

Tegnell: "Inte matcherna som är problemet"

Det är inte elitfotbollen i sig som är problemet. Det är de tänkbara följdeffekterna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Fotboll • Publicerad 15 maj 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotbollens företrädare är kritiska till att Folkhälsomyndigheten (FHM) fortfarande inte ger tummen upp för spel i de högsta serierna. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand tycker att fotbollen särbehandlas jämfört med andra verksamheter, att spelarna på det här sättet beläggs med yrkesförbud.

Anders Tegnell håller inte med. Han säger att vissa måste begränsa sin verksamhet för att den innebär så stora risker för smittspridningen, och jämför med restaurangbranschen.

Ser över sommaren

Annons

– Det krävs att vi har ett epidemiologiskt läge där vi inte längre tycker att fotbollen innebär ett problem. Men det är inte matcherna i sig, det är att många kan samlas på barer eller att många kanske samlas utanför arenorna, säger Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har en pågående dialog med fotbollen och Riksidrottsförbundet (RF). Men fotbollen kommer inte att särbehandlas, säger Tegnell. Den är i stället en av många aktiviteter som man ser över inför sommaren. Senast i början av juni kommer en uppdatering av FHM:s rekommendationer.

– Vi håller på att göra en genomgång av hur läget ser ut i Sverige inför sommaren, och då gör vi en bred genomgång för vilka aktiviteter som man kan ha och vilka man måste skjuta på ytterligare. Och där ingår fotbollen.

"Inte jätteintresserad"

Håkan Sjöstrand undrar också varför Folkhälsomyndigheten jämställer all idrott, till exempel att man tittar på breddverksamhet och elitfotboll på samma sätt. Men Tegnell vill vända nästan på det.

– Det är återigen en riskbedömningsfråga som måste göras. Och elitfotbollen har problemet att de har så stora publikskaror, så på så sätt är risken egentligen högre där.

TT: Kan du förstå frustrationen från fotbollens sida?

– Ja, absolut. Även om jag inte själv är sådär jätteintresserad av fotboll så förstår jag frustrationen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons