Annons

Tennisen stoppar Ryssland – men inte Medvedev

Tennisvärlden stänger av Ryssland och Belarus, men stoppar inte enskilda idrottare från att tävla.
Därmed ser nyblivne världsettan Daniil Medvedev – trots svenska protester – ut att få spela vidare på ATP-touren, trots Rysslands invasion av Ukraina.
Tennis • Publicerad 1 mars 2022
Ryske världsettan Daniil Medvedev får tävla vidare trots Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.
Ryske världsettan Daniil Medvedev får tävla vidare trots Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT

Till skillnad mot flera andra tunga internationella idrottsförbund sträcker sig sanktionerna från Internationella tennisförbundet (ITF) inte hela vägen ner på individnivå. ITF stänger av Rysslands och Belarus tennisförbund tills vidare, men stoppar i nuläget endast länderna från lagtävlingar, enligt ett pressmeddelande.

Därför ser det ut att bli svårt för de ryska dam- och herrlagen att försvara sina titlar i Billie Jean King Cup respektive Davis Cup det här året.

Kritik från Sverige

Annons

Men det är inte tillräckligt, tycker de nordiska tennisförbunden som i en gemensam skrivelse till ITF och dess europeiska motsvarighet Tennis Europe (TE) bad om hårdare tag redan före ITF:s besked.

"Ryska och belarusiska idrottare bör inte få delta i internationella idrottsevenemang utanför Ryssland och Belarus", skriver de nordiska förbunden bland annat.

Men spelare som den nyblivne världsettan på herrsidan, Rysslands Daniil Medvedev, och den belarusiska världstrean Aryna Sabalenka, kommer även fortsättningsvis kunna ställa upp i tävlingar.

Under neutral flagg

De internationella tourerna – WTA för damerna och ATP för herrarna – skriver i ett gemensamt uttalande att man ställer in en planerad mixedturnering i Moskva i oktober, men att man inte kommer att stoppa enskilda idrottare.

"I nuläget kommer spelare från Ryssland och Belarus tillåtas ställa upp i internationella tennisturneringar på tourerna och i grand slam-sammanhang. Däremot kommer de tills vidare inte kunna tävla under Rysslands och Belarus namn eller flaggor", skriver WTA och ATP i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons