Annons

Testsystem kan möjliggöra dansk ligastart

Löpande coronatester under resten av säsongen.
Det planerar den danska ligan att införa för att på så sätt kunna avsluta säsongen.
Fotboll • Publicerad 1 maj 2020
FC Köpenhamns Pierre Bengtsson och övriga spelare i den danska ligan tvingas genomgå coronatester löpande för att avsluta säsongen. Arkivbild.
FC Köpenhamns Pierre Bengtsson och övriga spelare i den danska ligan tvingas genomgå coronatester löpande för att avsluta säsongen. Arkivbild.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Den danska fotbollsligan för herrar, Superligan, har på grund av coronapandemin haft speluppehåll sedan den 9 mars – men snart hoppas man att säsongen ska kunna återupptas.

I ett uttalande låter det danska fotbollsförbundet (DBU) meddela att man siktar på en nystart den 29 maj. Ligaspelet ska möjliggöras tack vare ett omfattande testsystem som innebär att alla spelare i serien testas för coronaviruset löpande under resten av säsongen.

Annons

"Vi har hela tiden sagt att det är av högsta vikt att avsluta säsongen på planen och genomföra alla matcher, men bara om det kan göras på ett försvarligt sätt som inte belastar sjukvården", säger Claus Thomsen, direktör i elitklubbarnas intresseorganisation Divisionsforeningen, i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Vissa kanske tycker att det låter extremt med tester, men eftersom fysisk kontakt på planen inte helt kan undvikas vidtar vi dessa försiktighetsåtgärder för att förhindra smittspridning."

Utöver testningen kommer samtliga spelare att behöva genomgå en grundlig medicinsk undersökning, dessutom måste klubbarna att skriva en så kallad självrapport för alla som har deltagit i en match.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons