Annons

Therese blir Växjö DFF:s första kvinnliga ordförande

Växjö DFF har fått sin första kvinnliga ordförande. Hon heter Therese Lundstedt och valdes under torsdagskvällens extra årsmöte (fyllnadsval för avgående Jan Fors).
Växjö • Publicerad 28 oktober 2021 • Uppdaterad 29 oktober 2021
Therese Lundstedt blir ny föreningsordförande i Växjö DFF.
Therese Lundstedt blir ny föreningsordförande i Växjö DFF.Foto: Calle Rydqvist
Fakta

De har hållit i Växjö DFF:s ordförandeklubba

Peter Kabbenäs 2013-2016.

Ove Dahl 2017-2018.

Claes Lövgren 2018-2019.

Jan Fors 2019-2021.

Therese Lundstedt 2021-

S-politikern Charlotta Svanberg hoppade tillfälligt in som Växjö DFF-ordförande sommaren 2019, men i övrigt är det idel män som hållit i ordförandeklubban hos den sju år unga damfotbollsföreningen: Peter Kabbenäs, Ove Dahl, Claes Lövgren och Jan Fors.

– Jag är van vid att bli första kvinna på positioner som män tidigare har haft, säger Therese Lundstedt, till vardags vd på Växjöbaserade IT-bolaget Colix.

Annons

Tidigare har Lundstedt varit vd för bland annat Urbangreen och Aktieinvest. Hon blev utsedd till "Framtidens kvinnliga ledare" av Ledarna 2017 och till "Superkommunikatör" av Resumé 2018.

– Jag gillar att gå in i företag och organisationer, se över vilka förbättringar som kan göras och att genomföra dem, säger hon.

Då kanske ordförandeuppdraget i nyligen nedflyttade Växjö DFF passar bra?

– Att vara "underdog" är alltid spännande. Att få vara med om att göra resan uppåt är något jag ser från emot om än från föreningsdelen av Växjö DFF. Jag sitter i olika börsbolags styrelser och den erfarenheten tar jag med mig in i det här uppdraget. Jag hoppas kunna vara en person som ser på Växjö DFF:s verksamhet med fräscha ögon och, när det behövs, ställer den alltid viktiga frågan "varför?".

Therese Lundstedt kommer från Östersund (född på julafton 1981) och växte upp i en idrottsintresserad familj. Hon började tidigt spela fotboll men drog korsbanden redan innan hon hade fyllt 13 år.

– På den tiden opererade man inte korsband på tjejer vilket känns otroligt tråkigt. Jag fick bli supporter istället och tränade under en tid ett knattepojklag, säger Therese.

2001 flyttade hon till Uppsala.

2005 till Stockholm.

Och 2019 till Växjö.

”Att försöka förändra det genom att engagera mig i en framåtlutad renodlad damförening som Växjö DFF känns riktigt bra.”
Therese Lundstedt.

– Jag har faktiskt inte sett någon Växjö DFF-match live ännu. Till viss del kan jag skylla på pandemin. Men jag har trots det följt klubben.

Annons

– En bekant till mig, som är aktiv i Eskilstuna United, presenterade mig för DFF:s eldsjäl Anders Bergstrand i samband med att jag flyttade till Växjö. Senaste tiden har jag också haft en hel del kontakt med Catarina Löwenadler och Anna Sjödahl i Växjö DFF:s bolagsstyrelse vilket fått mig att få upp ögonen för föreningen.

Vad är det som lockar med uppdraget som föreningsordförande i Växjö DFF?

– Rent allmänt tycker jag det är katastrof att förutsättningarna för herrar och damer är så ojämlika inom fotbollen. Att försöka förändra det genom att engagera mig i en framåtlutad renodlad damförening som Växjö DFF känns riktigt bra, svarar Lundstedt och fortsätter:

– Jag har inte hunnit sätta mig in i Växjö DFF:s verksamhet ännu men noterat att flera unga personer finns på ledande positioner. Det är intressant. Jag gillar att jobba med unga, drivna och engagerade personer.

Den nyvalda ordföranden betonar också betydelsen av att fokusera på hela föreningen – alltså inte bara A-laget.

– En förening som Växjö DFF, med massor av tjejer i verksamheten, är en viktig del av lokalsamhället, säger Lundstedt.

Under torsdagens extra årsmöte utökades styrelsen med en person. Förutom att Jan Fors och Hans Ohlsson slutar, samt att Therese Lundstedt blir ny ordförande, valdes Karl Jansson och Måns Hammarbäck in i styrelsen.

Karl är även vd i Växjö DFF AB medan Måns har tränat flicklag i föreningen och hjälper till med matcharrangemangen.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons