Annons

Tidigare KHL-back: "Krim borde öppnat våra ögon"

Den finländska backstjärnan Ossi Väänänen spelade två säsonger i Jokerit KHL. Något han i efterhand ångrar, speciellt med tanke på Rysslands invasion av Ukraina.
Ishockey • Publicerad 3 augusti 2022
Enligt Ossi Väänänen, från Finland, borde ockupationen av Krim öppnat fler ögon. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson / TT

Ossi Väänänen var med när Jokerit flyttade från den finländska ligan till ryska ishockeyligan KHL. Han spelade där två säsonger och avslutade karriären i laget 2016.

I dag ångrar han att han någonsin spelat i Ryssland.

Annons

– Resonemanget då var att KHL är en oerhört tuff serie och fansen får se toppishockey. Jag upprepar mig själv: det var ett verkligt naivt tankesätt, säger Väänänen till finländska Yle.

"Levt i en bubbla"

– Jag skäms för hur naiva vi alla var. Ockupationen av Krim 2014 borde ha öppnat våra ögon. Som spelare levde jag i en verklig bubbla. All fokus låg på hockeyn.

Efter att spelarkarriären avslutades sommaren 2016 har Väänänen jobbat som hockeyexpert. Backklippan säger att han även har koll på vad som har hänt i Ukraina efter Rysslands invasion av landet.

– Händelserna där har verkligen krupit en under skinnet. Vi har levt i någon slags låtsasvärld. Man har trott att sådant här inte längre skulle kunna hända, men så händer det. Det hela är förskräckligt.

"Jag själv skulle inte välja spel i Ryssland"

Det finns idrottare som ser annorlunda på saken.

Både finländare och svenskar har valt att återvända eller skriva på för ryska klubbar, trots kriget. Senast den svenska bandystjärnan Simon Jansson.

– Det enda jag kan säga är att jag själv inte skulle välja spel i Ryssland. Jag vill inte ha att göra med någonting som representerar det där anfallskriget, säger Väänänen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons