Annons

Tidslinje: Allsvenskans värsta år hittills

Malmö FF har säkrat guldet under en säsong som varit allsvenskans värsta hittills på grund av coronapandemin, som lett till tomma läktare och ekonomisk kris.
Detta har hänt:
Fotboll • Publicerad 8 november 2020
Idrottsminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) ger i oktober lagen rätt att släppa in publik, men bara 300 åskådare.
Idrottsminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) ger i oktober lagen rätt att släppa in publik, men bara 300 åskådare.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomisk kris och tomma läktare har präglat årets säsong, som varit den värsta i allsvenskans historia.
Ekonomisk kris och tomma läktare har präglat årets säsong, som varit den värsta i allsvenskans historia.Foto: Naina Helén Jåma/TT
Zlatan Ibrahimovic kommer hem och tränar med Hammarby i april, men trots spekulationerna spelar han inte med "sitt" lag i allsvenskan.
Zlatan Ibrahimovic kommer hem och tränar med Hammarby i april, men trots spekulationerna spelar han inte med "sitt" lag i allsvenskan.Foto: Henrik Montgomery/TT
Ola Toivonen återvänder till Malmö FF och blir lagets förgrundsgestalt i jakten på SM-guldet.
Ola Toivonen återvänder till Malmö FF och blir lagets förgrundsgestalt i jakten på SM-guldet.Foto: Johan Nilsson/TT
Rikard Norling får lämna AIK efter en skakig start på säsongen.
Rikard Norling får lämna AIK efter en skakig start på säsongen.Foto: Ali Lorestani/TT

11 mars: Sedan coronapandemin slagit till i Sverige med full kraft förbjuder regeringen publika sammankomster med fler än 500 personer. Två dagar senare skjuts kvartsfinalerna i svenska cupen upp och det mest dramatiska året i allsvenskans historia har inte ens börjat.

18 mars: Den allsvenska premiären den 5 april skjuts på framtiden. Under de närmaste veckorna korttidspermitterar klubbarna sina spelare och flera går med på sänkta löner. Klubbarna drabbas av stora ekonomiska problem.

Annons

9 april. Zlatan Ibrahimovic är hemma från Italien och tränar i några veckor med Hammarby. Det spekuleras i att han ska spela för ”sin” klubb i allsvenskan, men han återvänder till Milan. Fast först visar Dplay den 24 april en intern ”träningsmatch” med Zlatan och Hammarby i brist på allsvensk fotboll. Zlatan hade behövts i segertippade Hammarby som underpresterar.

16 april: Statsepidemiolog Anders Tegnell sätter ner foten och tvingar Svenska fotbollförbundet att ställa in alla träningsmatcher på grund av smittorisken. Tegnell säger att det kan bli publik i allsvenskan tidigast i höst.

8 juni: Ola Toivonen kommer tillbaka till Malmö FF och blir en stor förgrundsgestalt hos skåningarna som dominerar årets säsong.

14 juni: Allsvenskan har äntligen premiär, 71 dagar senare än planerat och utan publik efter att fotbollen tagit fram ett omfattande regelverk för att minska risken för smittspridning. Matcherna inleds med en tyst minut för coronaoffren. Mästarlaget Djurgården slår Sirius med 2–0 i första matchen.

30 juli: Malmö FF är först med konstaterade coronafall inom klubben. Det rör sig dock inte om någon spelare.

5 juli: Örebro SK ställer upp mot Sirius med sex spelare som kräkts inför matchen, vilket är ett brott mot det strikta coronaregelverket. När det kommer fram får klubben böta 50 000 kronor.

15 juli: Östersunds nye tränare Amir Azrafshan visar sig inte ha tränarlicens och får därför officiellt inte träna laget under säsongen. Fast det gör han ändå.

16 juli: Efter åtta omgångar ser IFK Norrköping ut som en guldkandidat och leder tabellen med sju poäng före bland annat Malmö FF. Då börjar det stora raset. ”Peking” tar bara fem poäng på de kommande sju omgångarna och guldchansen försvinner.

27 juli: AIK sparkar tränaren Rikard Norling efter en dålig start av säsongen med bland annat ett nytt man-mot-man-försvar som inte fungerar. Nye huvudansvarige Barton Grzelak får fart på laget efter flera värvningar, bland annat av landslagsbacken Mikael Lustig.

30 augusti: Tävlingskommittén tvingar Helsingborg att möta Djurgården trots att hemmalaget har fyra spelare borta på grund av coronaviruset. Beslutet får massiv kritik från HIF som trots allt vinner med 3–1.

Annons

3 september: IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi får sparken och ersätts av Roland Nilsson. Senare får även sportchefen Kennet Andersson lämna sin post, men Blåvitts kräftgång fortsätter och laget är inblandat i nedflyttningsstriden trots hemvändande stjärnor som Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson, Jakob Johansson och Pontus Wernbloom.

22 oktober: Efter att först ha utlovat en höjning av publiktaket till 500 personer ändrar sig regeringen och 300 blir nya maxgränsen. En dryg vecka senare ser 267 personer Falkenberg slå Djurgården. Det blir därmed årets första – och högsta – publiksiffra.

5 november: Malmö FF:s tränare Jon Dahl Tomasson har fått coronaviruset och kan därmed inte leda sitt lag i matchen mot Sirius tre dagar senare där klubben säkrar SM-guldet. Det blir 4-0 i matchen och det 21:a MFF-guldet är ett faktum.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons