Annons

Till kval efter kollaps

Dramatiken gick det inte klaga på. Dessvärre hände det som inte fick hända. Frej Växjö föll oväntat hemma mot Spårvägen med 5–0 och tvingas nu till kval för att klara sig kvar i den högsta divisionen.
Sport • Publicerad 2 mars 2011
Hemmafavoriten Andreas Törnkvist hade ingen lyckad afton i Futurum när gästande Spårvägen kom på besök. "Törna" förlorade både i singel och dubbel. Nu väntar kvalspel för att hans klubb Frej Växjö ska få fortsätta i pingisligan även nästa säsong.Foto: Filip Sjöfors
Ryusuke Sakamoto har gjort sitt i Frej Växjö. Gårdagens avslutande dubbel i par med Andreas Törnkvist blev hans sista match för klubben.Foto: Filip Sjöfors

Förutsättningarna inför matchen var följande: Frej Växjö behövde vinna endast EN match hemma i Futurum mot Spårvägen för att säkra fortsatt spel i pingisligan nästa säsong. Spårvägen å sin sida behövde vinna samtliga matcher för att gå om Växjölaget i tabellen.

I det tidigare seriemötet i Stockholm vann Frej med 3–2. När de fem matcherna var spelade i Växjö hade Spårvägen gjort det omöjliga och vunnit med 5–0.

Annons

Frejs etta Fabian Åkerström var bedrövad efter debaclet.

– Lite mental träning efter det här skulle inte skada, säger "Fabbe", som började med att bli utklassad av gästernas duktige 19-åring Harald Andersson efter två raka set (2–11, 5–11).

I sin andra singelmatch rykte Karlskronasonen upp sig betänkligt inledningsvis, men föll ändå mot kinesen He Haijin med 2–1 i set (11–7, 7–11, 3–11). Det sjuka i sammanhanget var att Åkerström setseger var Frejs första för kvällen – och blev den enda.

– Vi hade fem chanser att klara det, så det här borde ha varit hur lugnt som helst, fortsätter Åkerström.

Däremellan förlorade hemmafavoriten Andreas Törnkvist mot samme kines med 2–0 i set (7–11, 9–11). I den tredje singelmatchen förlorade Frejs japan Ryusuke Sakamoto mot Mikael Zöögling med 2–0 (9–11, 3–11).

Den avslutande dubbeln blev dramatisk. Frej hade ledningen i det första setet med 10–8 och två setbollar med egen serve (Törnkvist), men till sist föll med 10–12. Även i det andra setet ledde hemmaparet Sakamoto och Törnkvist över gästernas Andersson och Zöögling med 10–8, men än en gång lyckades Spårvägen krångla sig ur underläget och vinna setet och matchen med 15–13 efter en gastkramning utan dess like. Därmed får Stockholmslaget spela vidare i pingisligan även nästa säsong.

För Frej Växjö väntar en oviss framtid med kvalspel för att hänga kvar. Om det nu blir kval vill säga.

– Jag är osäker på om både Ängby och Norrtull (som just nu ligger på kvalplats i superettan, reds anm.) vill gå upp. Om de inte vill det kommer de inte att kvala, men vi är förberedda på kval, säger Frejtränaren Marcus Sjöberg, som skyddade sina spelare efter kollapsen och tog på sig stora delar av den anmärkningsvärda förlusten.

– Förra säsongen var det samma läge för oss inför sista matchen, men då hade vi allt att vinna och vann med 5–0 och fick kvala. Nu var vi inte tillräckligt mentalt förberedda, sedan får jag ta mig laguttagningen. Jag valde att ställa upp med ett väntat lag, vilket spelade Spårvägen i händerna, fortsätter Sjöberg.

Kvalet inleds tidigast om tre veckor, då det är två omgångar kvar att spela av superettan.

Gustaf Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons