Annons

Tingsryds AIF vill bolagiseras

Ännu fler oväntade ekonomiska lik i garderoben gör att Tingsryds AIF:s likviditet är ansträngd.
Klubbens styrelse spelar nu ut sitt nästa kort för att stärka den framtida ekonomin: bolagisering.
– Ska vi spela i allsvenskan inom två år är det ett utmärkt sätt att få in kapital, säger kassören Jan Bernfalk.
Sport • Publicerad 19 februari 2014

Att den dramatiska vändningen i sista allettanomgången borta mot Vimmerby kom lägligt är en underdrift. Minst ett välfyllt playoff-hus i Nelson Garden Arena innebär hyperviktiga kronor i klubbkassan. En klubbkassa som fått några rejäla uppercuts sedan förra årets bokslut, då hela den sittande styrelsen byttes ut.

De kostnader som framkommit efter förra bokslutet och som är hänförliga till de föregående verksamhetsåren kallar Taifstyrelsen för "Ryggsäcken". Vid höstens delårsrapport uppgick ryggsäcken till cirka 500 000 kronor i form av bland annat tjänstepensioner, leverantörsskulder och diverse spelarersättningar.

Annons

– Även efter höstens delårsrapport har det skett en del nya överraskningar som känns besvärliga, säger Jan Bernfalk.

Den helt färska delårsrapporten innehåller följande nyheter i "Ryggsäcken":

? Kvarstående spelarförsäkringar på 106 035 kronor.

? Ej utbelald ersättning till en spelare, vars kontrakt klubben bröt, till en kostnad av 95 000 kronor.

? Påförda arbetsgivaravgifter avseende domararvoden och bostadsförmåner om 53 821 kronor.

Det innebär att "Ryggsäckens" tyngd ökar med drygt 254 000 kronor.

– Att vi tog oss vidare till playoff är jättevärdefullt och varje ytterligare hemmamatch vi kan få kommer att betyda oerhört mycket. Vi kräver givetvis inte det, men att nå kvalserien till allsvenskan hade varit fantastiskt, säger Tingsryds AIF:s ordförande Mikael Håkansson.

För att på längre sikt stabilisera ekonomin och ges optimala möjligheter att spela i allsvenskan driver nu styrelsen frågan om en bolagisering, att skapa ett idrottsaktiebolag.

Jan Bernfalk:

– Vi har haft ett första möte med vår revisor när det gäller bolagiseringsfrågan. Många klubbar drivs i bolagsform i dag. Om Taifs elitverksamhet bolagiseras sker det främst av skatteskäl, där vi tjänar på en momseffekt genom avdrag. Föreningen äger då 51 procent av aktierna medan de resterande 49 är tänkta att erbjudas till hugade spekulanter för att få in kapital. När vi planerat klart kommer vi att kalla till ett medlemsmöte.

Annons

Sportsligt då? Jo, där ser A-laget och dess kapten Robin Olsson fram emot en playoffresa som tar sin början i Västervik i kväll.

– Det är nu det roliga börjar. Det är klart att vi är nöjda med att ha tagit oss vidare från allettan. Men vi vet också att vi inte riktigt nått upp till den topp vi vet finns i vårt spel. Annars är det bara trötta klyschor som gäller: fokusera på vårt eget spel och ta en match i taget, säger Robin Olsson med ett leende.

Delårsrapport 1 2014

Det ekonomiska resultatet för perioden är minus 158 000 kronor jämfört med budget.

Ryggsäcken" med skulder, hänförliga till tidigare verksamhetsår, som uppkommit efter föregående års bokslut uppgår till 750 000 kronor, varav 500 000 av dessa är betalda. Kvarvarande 250 000 kronor i "ryggsäcksskulder" utgörs av spelarförsäkringar, ersättning för kontraktlösen samt arbetsgivaravgifter för domararvoden och bostadsförmåner.

Klubbens vidhåller sitt bestridande av det ekonomiska krav på en halv miljon kronor som reklamföretaget Brandsof har på klubben. En första förhandling har skett vid Växjö tingsrätt.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons