Annons

Titta, ett toppmöte

Örebro Vipers–Växjö Lakers i hockeyallsvenskan. Toppmöte?
Givetvis. Kolla bara här.
Sport • Publicerad 20 oktober 2010

Om någon tvivlat på att det kommer att bli fartfyllt, sevärt och dramatiskt i Behrn Arena i kväll ska vi här, med statistikens hjälp, visa varför just dessa två lag inlett allsvenskan i rakettempo.

Till att börja med, tabelltoppen:

Annons

1) Växjö, 24 poäng.

2) Leksand, 22.

3) Örebro, 22.

? En titt i poängligan ger vid handen att några riktiga artister underhåller denna onsdag. Sex spelare från Växjö och två från Örebro finns med bland seriens 22 bästa poängplockare hittills. Steve Saviano har skrapat ihop 15 poäng, Josh Soares 14, David Lundbohm och Daniel Åhsberg 11. Fjolårets poängligavinnare, Örebros Conny Strömberg, har missat ett par matcher av disciplinära skäl men har ändå skrapat ihop 13 poäng på nio matcher.

? Även när det gäller att spela fram till mål domineras topplistan av Växjö och Örebro. Strömberg och Soares har noterat tio assister var. Saviano, Tom Linder och Örebros Johan Sjödell-Wiklander har uppnått åtta målgivande framspelningar.

? Mönstret är detsamma när det gäller vilka som är seriens effektivaste målskyttar. Här toppar Steve Saviano före Örebros Henrik Löwdahl. Hittills har de gjort mål på vart fjärde avlossat skott: Saviano har skjutit in sju puckar på 28 försök medan Löwdahl tryckt in fyra på på 16 skott. Örebros bäste målskytt så här långt är förre Trojaspelaren Pär Edblom. Hans sex mål på 25 skott är imponerande. Lita på att någon eller flera av dessa herrar noteras i kvällens poängprotokoll.

? Powerplayspelet är hittills Växjö Lakers stolthet den här säsongen. Utdelningsprocenten påminner om de siffror Västerås visade upp för två säsonger sedan, då Niklas Olausson och Pär Arlbrandt härjade som värst. 17 gjorda PP-mål och 32,08 procent förvaltade försök i denna spelform är extremt bra. Värt att notera är att David Lundbohm själv står för sex av de 17 gjorda målen – klart bäst i serien.

Här är Örebro inte ens i närheten av Växjö. Sju gjorda PP-mål och 14,89 i utdelningsprocent ger inte rysningar. Det som talar emot Lakers i numerärt överläge i kväll är däremot två saker:

1) Örebro dödar 93,62 procent av utvisningarna – eller, ännu mer skrämmande: laget har bara släppt till tre mål i boxplay.

2) Örebro har seriens bäste målvakt i Michal Zajkowski. Räddningsprocenten 94,23 imponerar. Växjös nu friske och skadefrie förstemålvakt Christoffer Bengtsberg ligger femma i målvaktsligan med 91,09 och Oscar Alsenfelt finns på en åttondeplats med 90,18. Fördel Örebro här.

? Både Växjö och Örebro har en benägenhet att straffas hårt av domarna. Örebro är seriens minst disciplinerade lag och noterar över 20 minuter per match i utvisningsbåset. Lika illa är det inte i Växjö (14,40) men om man räknar antalet tvåminutersutvisningar är Örebro (68) och Växjö (67) de som syndar mest. Det är som upplagt för en match där fem-mot-fem-spel kommer att kännas som något ovanligt.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons